Pierniczki orzechowe
Pierniczki Orzechowe
Składniki:
- 10 dkg orzechów włoskich,
- 5 dkg orzechów laskowych,
- ½ kg mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 20 dkg cukru—pudru,
- 4 łyżeczki cukru wanilinowego,
- 2 jajka,
- 2 łyżki mleka,
- 10—15 kropli aromatu cytrynowego,
- 1 przyprawa korzenna do pierników,
- ¼ miękkiego masła
Przygotowanie:
- Zemleć orzechy włoskie i orzechy laskowe,
mąkę przesiać z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia. - Do mąki dodać orzechy, cukier—puder, 4 łyżeczki cukru wanilinowego,
jajka, 2 łyżki mleka, 10-15 kropli aromatu cytrynowego,
przyprawę korzenną do pierników i ¼ kg miękkiego masła. - Ciasto zagnieść na jednolitą masę.
- Rozwałkować na grubość około ½ cm, wycinać ciastka foremkami.
- Pierniczki orzechowe ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,
piec w temperaturze 200 ÷ 210 °C przez około 10 minut. - Po wystudzeniu ciasteczka polukrować, a następnie posypać posypką cukierkową.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]