Piernik I
Piernik I –
Na miodzie, autorstwa mojej babci.
Czasami zastanawiam się, jakbym miała wymienić kilka potraw, które pamiętam z domu rodzinnego – to z pewnością znalazłby się pośród nich piernik na miodzie autorstwa mojej babci. Pomyślałam, że warto aby każdy znał ten przepis – poniżej szczegóły, jak go wykonać.
?Przygotowanie: 30 min. | ?Pieczenie: 1 godz. | ♨ Kaloryczność: 356 kcal/100 g. |?Temperatura: 150°C.
Składniki:
- 60 dag mąki (3 szklanki),
- 12 dag cukru (½ szklanki),
- 1 szklanka mleka,
- ¼ kg miodu naturalnego (sztucznego),
- 1 ÷ 2 jaja,
- 5 dag margaryny,
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- przyprawa do piernika,
- tłuszcz i bułka tarta do smarowania formy,
- orzechy lub inne bakalie
Przygotowanie:
- Zagotować mleko z miodem, cukrem (2 łyżeczki cukru pozostawić) i tłuszczem.
- Dodać przyprawy korzenne.
- Gorącą mieszaninę wylać na przesianą mąkę i dokładnie wymieszać.
- Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, dodać do ostudzonej masy i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem.
- Dodać bakalie i wymieszać z ciastem
- Formę wysmarować tłuszczem, posypać tartą bułką i wypełnić ciastem.
- Piernik I piec około 60 minut w ciepłym piekarniku.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 1 Average: 1]