Ciasto potrawyPRZEPISYŚwiąteczne i karnawałoweWypiekaneWyroby cukiernicze

Piernik I

Piernik I –

Na mio­dzie, au­tor­stwa mo­jej babci.

Cza­sami za­sta­na­wiam się, jak­bym miała wy­mie­nić kilka po­traw, które pa­mię­tam z domu ro­dzin­nego – to z pew­no­ścią zna­la­złby się po­śród nich pier­nik na mio­dzie au­tor­stwa mo­jej babci. Po­my­śla­łam, że warto aby każdy znał ten prze­pis – po­ni­żej szcze­góły, jak go wy­ko­nać.


?Przygotowanie: 30 min. | ?Pieczenie: 1 godz. | ♨ Kaloryczność: 356 kcal/100 g. |?Temperatura: 150°C.


Skład­niki:

  • 60 dag mąki (3 szklanki),
  • 12 dag cu­kru (½ szklanki),
  • 1 szklanka mleka,
  • ¼ kg miodu na­tu­ral­nego (sztucz­nego),
  • 1 ÷ 2 jaja,
  • 5 dag mar­ga­ryny,
  • 1½ ły­żeczki proszku do pie­cze­nia,
  • przy­prawa do pier­nika,
  • tłuszcz i bułka tarta do sma­ro­wa­nia formy,
  • orze­chy lub inne ba­ka­lie

Przy­go­to­wa­nie:

  1. Za­go­to­wać mleko z mio­dem, cu­krem (2 ły­żeczki cu­kru po­zo­sta­wić) i tłusz­czem.
  2. Do­dać przy­prawy ko­rzenne.
  3. Go­rącą mie­sza­ninę wy­lać na prze­sianą mąkę i do­kład­nie wy­mie­szać.
  4. Żółtka utrzeć z po­zo­sta­łym cu­krem, do­dać do ostu­dzo­nej masy i wy­mie­szać z prosz­kiem do pie­cze­nia.
  5. Ubić pianę z bia­łek i de­li­kat­nie wy­mie­szać z cia­stem.
  6. Do­dać ba­ka­lie i wy­mie­szać z cia­stem
  7. Formę wy­sma­ro­wać tłusz­czem, po­sy­pać tartą bułką i wy­peł­nić cia­stem.
  8. Piernik I piec około 60 mi­nut w cie­płym pie­kar­niku.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 1 Average: 1]
1 1 głos
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x