Piernik z marchewką – bez miodu
Piernik z marchewką. Kto pamięta czasy, gdy do piernika szukało się zamiennika miodu, bo ten był zbyt drogi? Dziś można zdecydowanie szukać tamtych smaków, albo… ograniczać ilość cukru w cieście (dietetyka).
Składniki:
- 60 dag mąki (3 szklanki),
- 10 dag margaryny,
- ½ kg cukru (2 szklanki),
- 3 jaja,
- ½ kg obranej marchwi,
- 1 mała porcja proszku do pieczenia,
- 1 opakowanie przyprawy do piernika lub zmielone przyprawy,
- tłuszcz i tarta bułka do formy,
Przygotowanie:
- Szklankę cukru zrumienić na suchej patelni na karmel, rozprowadzić 2 ÷ 3 łyżkami wody i zagotować.
- Obraną marchew utrzeć na tarce z małymi otworami.
- Tłuszcz utrzeć z żółtkami, cukrem i połową mąki.
- Dodać do ciasta karmel i przyprawę piernikową oraz resztę mąki i marchew.
- Ubić pianę z białek i wymieszać ją ostrożnie z ciastem.
- Ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypaną bułką tartą.
- Piernik z marchewką piec w ciepłym piekarniku około 60 minut.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]