Pierogi ze świeżej kapusty z serem
Pierogi ze świeżej kapusty z serem
nadzienie:
- 80 dkg kapusty,
- 20 dkg sera (twarogu),
- 5 dkg cebuli,
- 4 dkg tłuszczu,
- sól, pieprz,
ciasto:
- 35 dkg mąki,
- 1 jajko,
- sól,
- ⅛ l wody,
- 4 dkg masła lub margaryny do polania,
- 2 dkg tartej bułki.
Przygotowanie:
- Obraną z zewnętrznych liści kapustę opłukać,
- pokroić na części,
- ugotować w osolonej wodzie,
- odcedzić,
- wycisnąć mocno w czystej serwetce lub w płóciennym woreczku,
- zmielić w maszynce do mięsa razem z serem (twarogiem),
- dodać obraną, posiekaną, usmażoną na złoty kolor cebulę,
- przyprawić solą, pieprzem, wymieszać.
Przyrządzić ciasto na pierogi.
- Ukształtować pierogi,
- ugotować,
- odcedzić,
- przeleć gorącą wodą,
- osączyć,
- pierogi ze świeżej kapusty wyłożyć na ogrzany półmisek,
- polać masłem ze zrumienioną tartą bułką.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]