Pierożki ze śliwkami suszonymi
Pierożki ze śliwkami suszonymi
Składniki:
Ciasto:
-
40 dkg mąki,
-
1 jajko,
-
1 szklanka wrzątku,
-
sól,
Nadzienie:
-
40—50 dkg suszonych śliwek,
-
7 dkg cukru—pudru.
Przygotowanie:
- Przyrządzić ciasto na pierogi,
- Przygotować nadzienie: Namoczyć śliwki przez co najmniej 3 godziny.
- Zagotować i pozostawić, aby napęczniały.
- Śliwki wyjąć z wody, odsączyć, wypestkować i posypać cukrem—pudrem.
- Pierożki ze śliwkami: Ciasto podzielić na części, rozwałkować jak na pierogi, wycinać krążki przy pomocy foremki do pierogów lub od szklanki, a każdy krążek położyć pocukrowaną śliwkę, złożyć na pół, kleić pierożki.
- Wrzucać pierożki na wrzącą, osoloną wodę, tak aby nie przerywać jej wrzenia.
- Gotować jeszcze przez 3 minuty od momentu wypłynięcia pierożków.
- Pierożki przyłożyć łyżką cedzakową na półmisek, polać stopionym masłem.
Uwaga: pierożki można przygotować wcześniej, surowe zamrozić, oszczędzamy czas potrzebny na przygotowanie innych dań na wigilię.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]