Pigwa sok dżem konfitura
Pigwa sok dżem konfitura –
Owoce pigwy zawierają bardzo dużo witaminy C (więcej niż cytryna czy pomarańcza) i bardzo dużo pektyn. Dlatego przetwory z pigwy nadają się do przygotowania wielu innych potraw, gdzie dodają im swój specyficzny smak, jako dodatek do deserów, ciast itp. Pigwa-sok-dżem-konfitura – to taki przepis, z którego zrobimy zarówno doskonały sok, jak również dżem czy konfiturę.
Szukaj w GOOGLE
56 kcal/100 g, czas przygotowania: 2 godz.
Składniki:
- 3 kg pigwy,
- 3 kg cukru,
Przygotowanie soku:
- Owoce wpierw umyć, pokroić na cztery części.
- Wykroić z nich gniazda nasienne.
- Cząstki owoców układać w naczyniu warstwami 1,5 cm, przesypując je cukrem.
- Pozostawiamy je na kilka godzin, najlepiej do drugiego dnia.
- Następnie zlewamy utworzony sok.
- Jeżeli sok jest przeznaczony do szybkiego zużycia w ciągu 3 – 4 miesięcy, nie trzeba go specjalnie konserwować, wystarczy przechowywać w chłodnym miejscu.
- Gdy chcemy przetrzymać go dłużej należy go zawekować, najlepiej bez podgrzewania, aby nie tracić witamin zawartych w owocach (przy pomocy pompki próżniowej).
- Z pozostałych po odlaniu soku owoców można otrzymać dżem, albo konfiturę.
Przygotowanie dżemu, konfitury:
- W tym celu przesmażyć owoce pozostałe z przygotowania soku przez około ½ godziny.
- Gorące wkładać do słoiczków, zakręcić i pozostawić do wystudzenia.
- Ze względu na dużą zawartość pektyn w owocach nie dodajemy żadnych substancji żelujących.
- Przechowywać w chłodnym, najlepiej ciemnym pomieszczeniu.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]