Placek drożdżowy z makiem lub z marmoladą z kruszonką
Placek drożdżowy z makiem
lub też z marmoladą z kruszonką
Składniki:
ciasto:
- ½ kg mąki,
- 3 dag drożdży,
- ¼ l mleka,
- 1 jajko,
- 2 – 3 żółtka,
- 10 – 15 dag cukru,
- sól,
- 10 dag tłuszczu,
- skórka cytrynowa,
- wanilia,
- tłuszcz do smarowania formy,
masa makowa:
kruszonka:
- 8 dag mąki,
- wanilia,
- 5 dag masła,
- 5 dag cukru – pudru,
Przygotowanie:
- Przyrządzić ciasto drożdżowe według przepisu „Placek drożdżowy z owocami”.
- Przyrządzić również masę makową.
- Przyrządzić kruszonkę: posiekać masło z przesianą mąką, dodać następnie cukier, wanilię wszystkie składniki rozetrzeć i połączyć.
- Wyrośnięte ciasto wyłożyć na koniec na posmarowaną, oprószoną mąką blachę.
- Rozciągnąć też równo palcami zamoczonymi w stopionym tłuszczu.
- Na cieście natomiast rozłożyć masę makową.
- Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
- Gdy ciasto wyrośnie, posypać go dodatkowo kruszonką startą na tarce o dużych otworach.
- Placek drożdżowy z makiem wstawić na koniec do dobrze nagrzanego piekarnika, piec 40 – 50 minut.
Zamiast masy makowej można też dać 30 dag marmolady.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]