Desery i napojeŚwiąteczne i karnawałoweWypiekane

Placek krucho drożdżowy ze śliwkami lub morelami

Placek krucho drożdżowy.


ciasto:

  • ½ kg mąki krupczatki,
  • 15 dag cukru – pudru,
  • 15 dag masła lub margaryny,
  • skórka cytrynowa,
  • 2 żółtka,
  • 2 jaja,
  • 5 dag drożdży,
  • ⅛ l śmietany,
  • wanilia,
  • 75 dag śliwek lub moreli,
  • tłuszcz do blachy,

lukier rumowy gotowany:

  • 15 dag cukru,
  • ¼ łyżki octu,
  • 6 łyżek wody,
  • 1 kieliszek rumu lub olejek rumowy,

Przygotowanie:

    1. Szeroką, prostokątną blachę o trzech bokach posmarować tłuszczem, oprószyć mąką.
    2. Śliwki opłukać, powycierać czystą ściereczką lub papierowym ręcznikiem, przekroić owoce wzdłuż, tak aby dwie połówki trzymały się razem, powyjmować pestki.
    3. Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem, dodać przesiany cukier, jaja, żółtka, dodać roztarte z cukrem drożdże, śmietanę, wanilię, skórkę cytrynową.
    4. Ciasto szybko zagnieść, jeśli jest zbyt gęste, dodać trochę śmietany.
    5. Wywałkować w formie prostokąta na grubość 1 cm, włożyć na blachę, końcówkami palców wyrównać brzegi ciasta.
    6. Układać w rzędach śliwki skórką do ciasta.
    7. Pozostawić przykryte w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
    8. Placek krucho drożdżowy piec w gorącym, dobrze nagrzanym piekarniku na złoty kolor.
    9. Przyrządzić lukier:

      cukier zalać wrzącą wodą, dodać ocet, ugotować syrop 2 stopnia „do nitki” (lukry gotowane).

    10. Syrop lekko schłodzić, ucierać drewnianą łyżką.
    11. Gdy zacznie bieleć, dodać rum, wymieszać, następnie używając pędzelka, skrapiając obficie, polukrować placek.
    12. Zamiast śliwek można użyć moreli lub obranych jabłek.

W tym samym cieście pokrojonym na kwadraty 10×10 można piec ćwiartki obranych jabłek (Jabłka w szlafrokach).

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x