Placek krucho drożdżowy ze śliwkami lub morelami
Placek krucho drożdżowy.
ciasto:
- ½ kg mąki krupczatki,
- 15 dag cukru – pudru,
- 15 dag masła lub margaryny,
- skórka cytrynowa,
- 2 żółtka,
- 2 jaja,
- 5 dag drożdży,
- ⅛ l śmietany,
- wanilia,
- 75 dag śliwek lub moreli,
- tłuszcz do blachy,
lukier rumowy gotowany:
- 15 dag cukru,
- ¼ łyżki octu,
- 6 łyżek wody,
- 1 kieliszek rumu lub olejek rumowy,
Przygotowanie:
-
- Szeroką, prostokątną blachę o trzech bokach posmarować tłuszczem, oprószyć mąką.
- Śliwki opłukać, powycierać czystą ściereczką lub papierowym ręcznikiem, przekroić owoce wzdłuż, tak aby dwie połówki trzymały się razem, powyjmować pestki.
- Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem, dodać przesiany cukier, jaja, żółtka, dodać roztarte z cukrem drożdże, śmietanę, wanilię, skórkę cytrynową.
- Ciasto szybko zagnieść, jeśli jest zbyt gęste, dodać trochę śmietany.
- Wywałkować w formie prostokąta na grubość 1 cm, włożyć na blachę, końcówkami palców wyrównać brzegi ciasta.
- Układać w rzędach śliwki skórką do ciasta.
- Pozostawić przykryte w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- Placek krucho drożdżowy piec w gorącym, dobrze nagrzanym piekarniku na złoty kolor.
-
Przyrządzić lukier:
cukier zalać wrzącą wodą, dodać ocet, ugotować syrop 2 stopnia „do nitki” (lukry gotowane).
- Syrop lekko schłodzić, ucierać drewnianą łyżką.
- Gdy zacznie bieleć, dodać rum, wymieszać, następnie używając pędzelka, skrapiając obficie, polukrować placek.
- Zamiast śliwek można użyć moreli lub obranych jabłek.
W tym samym cieście pokrojonym na kwadraty 10×10 można piec ćwiartki obranych jabłek (Jabłka w szlafrokach).
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]