Placek kruchy z owocami
Placek kruchy z owocami
Składniki:
ciasto:
Przygotowanie:
- Przesiać mąkę, dodać do niej masło, posiekać nożem, wlać żółtka i dodać cukier puder.
- Wyrobić ciasto nożem, a następnie szybko zagnieść.
- Pozostawić pod przykryciem w chłodnym miejscu (lodówka) przez około 10 minut.
- Wywałkować blat o grubości 1 ½ cm i położyć na suchą blachę.
- Pokryć jednym gatunkiem owoców, bądź dwoma o kontrastującym z sobą smaku i kolorze jak truskawki i agrest.
- Owoce muszą być suche, a większe, jak śliwki, podzielone na połówki i pozbawione pestek.
- Placek wstawić do gorącego piekarnika i piec przez około 40 minut.
- Placek kruchy z owocami po upieczeniu pokroić placek na kwadraty, a wystudzone oprószyć cukrem pudrem.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]