Mięso - potrawyPRZEPISY

Polędwica wołowa z rusztu

Polędwica wołowa z rusztu, z grilla,

powinna być przygotowana wstępnie w piekarniku. Następnie można ją dopiec w piekarniku, lub na grillu. Wspaniała, soczysta, tudzież średnio wypieczona polędwica.

Składniki:

  • 0,80 – 1 kg polędwicy wołowej,
  • 3 – 4 łyżki oliwy lub oleju,
  • 10 dag chrzanu,
  • sól, zielenina,

Przygotowanie:

  1. Polędwicę przygotować do pieczenia (polędwica po angielsku) osolić, posmarować olejem, lub oliwą, włożyć na ruszt ustawiony na brytfannie i wstawić do górnej części rozgrzanego piekarnika (200°C).
  2. Gdy mięso się zrumieni należy go obrócić na ruszcie, przestawić do dolnej części piekarnika.
  3. Zmniejszyć temperaturę, po czym piec w temperaturze 150°C, polewając je co kilkanaście minut sosem spływającym do brytfanny.
  4. Polędwica po angielsku powinna być wewnątrz krwista, należy ją piec krócej (około 20 minut), lecz w nieco podniesionej temperaturze.
  5. Jeśli chcemy, aby mięso było niedopieczone, temperaturę piekarniku obniżyć do około 110°C, a przedłużyć czas pieczenia.
  6. Gdyby mięso za szybko i zbyt gwałtownie się rumieniło, należy podlewać je sosem z dodatkiem wody.
  7. Polędwica wołowa z rusztu jest gotowa, gdy przy nakłuciu wydziela się różowy sok.
  8. Upieczoną polędwicę pokroić w niezbyt grube plastry, ułożyć je na rozgrzanym półmisku, polać sosem z brytfanny, przybrać wiórkami z chrzanu i zieleniną.
  9. Podawać z ziemniakami frytkami lub purèe i sałatą, lub inną surówką z warzyw.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x