Polędwica wołowa z rusztu
Polędwica wołowa z rusztu, z grilla,
powinna być przygotowana wstępnie w piekarniku. Następnie można ją dopiec w piekarniku, lub na grillu. Wspaniała, soczysta, tudzież średnio wypieczona polędwica.
Składniki:
- 0,80 – 1 kg polędwicy wołowej,
- 3 – 4 łyżki oliwy lub oleju,
- 10 dag chrzanu,
- sól, zielenina,
Przygotowanie:
- Polędwicę przygotować do pieczenia (polędwica po angielsku) osolić, posmarować olejem, lub oliwą, włożyć na ruszt ustawiony na brytfannie i wstawić do górnej części rozgrzanego piekarnika (200°C).
- Gdy mięso się zrumieni należy go obrócić na ruszcie, przestawić do dolnej części piekarnika.
- Zmniejszyć temperaturę, po czym piec w temperaturze 150°C, polewając je co kilkanaście minut sosem spływającym do brytfanny.
- Polędwica po angielsku powinna być wewnątrz krwista, należy ją piec krócej (około 20 minut), lecz w nieco podniesionej temperaturze.
- Jeśli chcemy, aby mięso było niedopieczone, temperaturę piekarniku obniżyć do około 110°C, a przedłużyć czas pieczenia.
- Gdyby mięso za szybko i zbyt gwałtownie się rumieniło, należy podlewać je sosem z dodatkiem wody.
- Polędwica wołowa z rusztu jest gotowa, gdy przy nakłuciu wydziela się różowy sok.
- Upieczoną polędwicę pokroić w niezbyt grube plastry, ułożyć je na rozgrzanym półmisku, polać sosem z brytfanny, przybrać wiórkami z chrzanu i zieleniną.
- Podawać z ziemniakami frytkami lub purèe i sałatą, lub inną surówką z warzyw.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]