Dania główneMięso - potrawyObiadSosy

Polędwiczka wieprzowa duszona z jabłkami

Polędwiczka wieprzowa – 

osmażyć ze wszystkich stron, najpierw wraz z tłuszczem wlać do rondla,  udusić z jabłkami z dodatkiem kminku lub majeranku do miękkości. Danie przyrządzane dość szybko, zawiera mało tłuszczu, jest też to danie dietetyczne.


Składniki:

  • 60 dag polędwiczki wieprzowej,
  • 3 dag tłuszczu,
  • 6 dag cebuli,
  • 15 dag jabłek,
  • 2 dag mąki,
  • sól,
  • kminek lub majeranek,

Przygotowanie:

  1. Polędwiczkę wieprzową opłukać, wpierw osączyć, oprószyć solą, mąką.
  2. Później osmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron.
  3. Przełożyć do rondla, następnie wlać tłuszcz ze smażenia.
  4. Osypać kminkiem lub majerankiem, wlać kilka łyżek wody, dusić pod przykryciem do miękkości.
  5. Wyparowany sos uzupełniać wodą.
  6. Pod koniec duszenia włożyć obraną i pokrojoną w krążki cebulę i obrane (gniazda nasienne wydrążyć), poszatkowane jabłka.
  7. Dusić razem.
  8. Gdy polędwiczka wieprzowa jest miękka, sos osolić, przetrzeć, oprószyć mąką, zagotować.
  9. Polędwiczkę wyjąć, pokroić w skośne plastry, ułożyć na półmisku, oblać sosem.
  10. Podawać z ziemniakami, buraczkami, kiszonączerwoną kapustą, kiszonym ogórkiem.

Potrawy duszone z wieprzowiny można też przyrządzić w szybkowarze.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 1 Average: 1]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Piotr
Piotr
3 lat temu

przepis ok, polędwiczki wychodzą super

2
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x