Polędwiczka wieprzowa duszona z jabłkami
Polędwiczka wieprzowa –
osmażyć ze wszystkich stron, najpierw wraz z tłuszczem wlać do rondla, udusić z jabłkami z dodatkiem kminku lub majeranku do miękkości. Danie przyrządzane dość szybko, zawiera mało tłuszczu, jest też to danie dietetyczne.
Składniki:
Przygotowanie:
- Polędwiczkę wieprzową opłukać, wpierw osączyć, oprószyć solą, mąką.
- Później osmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron.
- Przełożyć do rondla, następnie wlać tłuszcz ze smażenia.
- Osypać kminkiem lub majerankiem, wlać kilka łyżek wody, dusić pod przykryciem do miękkości.
- Wyparowany sos uzupełniać wodą.
- Pod koniec duszenia włożyć obraną i pokrojoną w krążki cebulę i obrane (gniazda nasienne wydrążyć), poszatkowane jabłka.
- Dusić razem.
- Gdy polędwiczka wieprzowa jest miękka, sos osolić, przetrzeć, oprószyć mąką, zagotować.
- Polędwiczkę wyjąć, pokroić w skośne plastry, ułożyć na półmisku, oblać sosem.
- Podawać z ziemniakami, buraczkami, kiszoną i czerwoną kapustą, kiszonym ogórkiem.
Potrawy duszone z wieprzowiny można też przyrządzić w szybkowarze.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 1 Average: 1]
przepis ok, polędwiczki wychodzą super
Dziękuję, Polecam też inne przepisy… Smacznego 🙂 Powodzenia w domowym pichceniu…