Dania główneMięso - potrawyPRZEPISY

Potrawka z kury lub kurczaka

Potrawka z kury lub kur­czaka.


Skład­niki:

  • 1 kura lub 2 małe kur­czaki,
  • ¼ kg włosz­czy­zny,
  • 5 dag ce­buli,
  • ⅛ l śmie­tany lub śmie­tanki,
  • 3 dag ma­sła lub mar­ga­ryny,
  • 3 dag maki,
  • ½ l ro­sołu,
  • 1 – 2 żółtka,
  • cy­tryna lub kwa­sek cy­try­nowy,
  • 1 łyżka sie­ka­nej zie­lo­nej pie­truszki,

Potrawka z kury – przy­go­to­wa­nie:

  1. Spra­wioną, sta­ran­nie opłu­kaną kurę ufor­mo­wać, wło­żyć do wrzą­cej, oso­lo­nej wody, go­to­wać pod przy­kry­ciem do mięk­ko­ści.
  2. Gdy kura jest na do­go­to­wa­niu, do­dać oczysz­czoną włosz­czy­znę i opłu­kaną, zru­mie­nioną ce­bulę.
  3. Ro­sół od­tłu­ścić, zdej­mu­jąc łyżką tłuszcz z po­wierzchni ro­sołu.
  4. Przy­rzą­dzić sos:
    1. Ma­sło ro­ze­trzeć z mąką.
    2. Roz­pro­wa­dzić zim­nym ro­so­łem z kury.
  5. Kurę po­dzie­lić na czę­ści, ja­rzyny po­kroić kar­bo­wa­nym no­żem w grube słupki, wło­żyć do sosu.
  6. Za­go­to­wać, za­cią­gnąć żółt­kami: su­rowe żółtka roz­mą­cić, zmie­szać z ⅛ l go­rą­cego sosu, po­łą­czyć zresztą sosu do­kład­nie mie­sza­jąc, aby się nie ścięły, przy­pra­wić do smaku solą i so­kiem z cy­tryny lub kwa­skiem cy­try­no­wym.
  7. Wy­mie­szać ze śmie­tanką lub śmie­taną.
  8. Wy­ło­żyć na okrą­gły pół­mi­sek, ob­ło­żyć ry­żem, ka­szą lub ziem­nia­kami pu­rée, po­sy­pać sie­kaną zie­loną pie­truszką.

Sos można przy­rzą­dzić bez śmie­tanki.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x