Potrawka z kury lub kurczaka
Potrawka z kury lub kurczaka.
Składniki:
- 1 kura lub 2 małe kurczaki,
- ¼ kg włoszczyzny,
- 5 dag cebuli,
- ⅛ l śmietany lub śmietanki,
- 3 dag masła lub margaryny,
- 3 dag maki,
- ½ l rosołu,
- 1 – 2 żółtka,
- cytryna lub kwasek cytrynowy,
- 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki,
Potrawka z kury – przygotowanie:
- Sprawioną, starannie opłukaną kurę uformować, włożyć do wrzącej, osolonej wody, gotować pod przykryciem do miękkości.
- Gdy kura jest na dogotowaniu, dodać oczyszczoną włoszczyznę i opłukaną, zrumienioną cebulę.
- Rosół odtłuścić, zdejmując łyżką tłuszcz z powierzchni rosołu.
- Przyrządzić sos:
- Masło rozetrzeć z mąką.
- Rozprowadzić zimnym rosołem z kury.
- Kurę podzielić na części, jarzyny pokroić karbowanym nożem w grube słupki, włożyć do sosu.
- Zagotować, zaciągnąć żółtkami: surowe żółtka rozmącić, zmieszać z ⅛ l gorącego sosu, połączyć zresztą sosu dokładnie mieszając, aby się nie ścięły, przyprawić do smaku solą i sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym.
- Wymieszać ze śmietanką lub śmietaną.
- Wyłożyć na okrągły półmisek, obłożyć ryżem, kaszą lub ziemniakami purée, posypać siekaną zieloną pietruszką.
Sos można przyrządzić bez śmietanki.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]