Precelki krucho-drożdżowe
Precelki Krucho-Drożdżowe
Połączenie smaku słonego i słodkiego daje w swoim wyniku doskonałą przystawką, i dodatek no napojów bez- oraz alkoholowych.
Składniki:
- ½ kg mąki,
- ¼ kg masła lub margaryny,
- 5 dag drożdży,
- 2 dag cukru,
- 4 – 5 łyżek śmietany,
- 5 dag maku,
- sól,
- ½ jaja do posmarowania ciasta,
Przygotowanie:
- Drożdże rozetrzeć z cukrem, zmieszać z wodą.
- Mąkę przesiać, posiekać z masłem, dodać płynne drożdże, posolić i dodać tyle śmietany, aby można było zagnieść kruche ciasto niezbyt twarde.
- Kształtować precelki, ułożyć na blasze, zostawić do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte smarować rozmąconym jajem, posypać makiem.
- Upiec w gorącym piekarniku na złoty kolor.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]