Precelki krucho drożdżowe I
Precelki krucho drożdżowe I
Połączenie smaku słonego i słodkiego daje w swoim wyniku doskonałą przystawką, i dodatek no napojów bez- oraz alkoholowych.
Składniki:
- ½ kg mąki,
- 15 dag cukru,
- 15 dag masła lub margaryny,
- 2 żółtka,
- 2 jaja,
- 5 dag drożdży,
- sól,
- skórka cytrynowa,
- ⅛ l śmietany,
- ½ jaja do posmarowania ciasta,
- tłuszcz do formy,
- 5 dag maku do posypania,
Przygotowanie:
- Drożdże rozetrzeć z jedną łyżką cukru.
- Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem, dodać płynne drożdże, jaja, żółtka, śmietanę, cukier, wszystko razem posiekać na jednolitą masę, szybko zagnieść (jak ciasto kruche).
- Wyrabiać od razu średniej wielkości precelki, układać na posmarowanej blasze.
- Zostawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej.
- Gdy wyrosną, posmarować rozmąconym jajem, posypać makiem i piec na jasnozłoty kolor w dobrze nagrzanym piekarniku 15 – 20 minut.
- Zamiast posypywać makiem precelki krucho drożdżowe, można dodać mak do ciasta.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]