Pstrąg smażony
Pstrąg smażony.
Pstrąg, to słodkowodna ryba z gatunku łososiowatych. Obejmuje wiele gatunków, zamieszkuje w sposób naturalny półkulę północną. Ryby te mają oliwkowo-brunatny grzbiet, złociste boki z czarnymi plamkami i srebrzysty brzuch. Żyją w zimnych, przejrzystych strumieniach, a szczególnie w górnych ich odcinkach, oraz w jeziorach Europy, Ameryki Północnej i Azji. Hodowany jest również w Australii, gdzie często wypiera autonomiczne gatunki ryb.
W Polsce występują takie odmiany pstrąga:
- pstrąg tęczowy – (Oncorhynchus mykiss) – gatunek obejmujący formę wędrowną (katadromiczną) i słodkowodną,
- pstrąg źródlany – (Salvelinus fontinalis) – gatunek słodkowodny,
- pstrąg potokowy – (Salmo trutta m. fario) – słodkowodna odmiana troci atlantyckiej ,
Pstrąg tęczowy jest gatunkiem najbardziej udomowionym przez człowieka i najczęściej hodowanym w celach konsumpcyjnych. Najwięcej hodowli tych ryb zlokalizowane jest na północy Polski, na Pomorzu.
Składniki:
- 4 pstrągi,
- sok z 1 cytryny,
- 2 łyżki oleju,
- łyżka masła,
- pieprz, sól,
Przygotowanie:
- Sprawione, umyte i osuszone pstrągi skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą, oprószyć pieprzem, usmażyć na rozgrzanym oleju na średnim ogniu (po około 6 minut z każdej strony).
- Dodać masło i jeszcze chwilę smażyć na małym ogniu lub wstawić na 4 minuty do nagrzanego piekarnika.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]