Racuszki drożdżowe
Racuszki drożdżowe –
oczywiście można je usmażyć jako danie obiadowe, mogą być przekąską popołudniową, nadają się na wiele okazji. Smaczne, pożywne, lubiane także przez naszych milusińskich. Zatem racuszki drożdżowe, a może też jabłkowe, czy z dyni. To faktycznie mówi wszystko. 🙂
Składniki:
- ¼ kg mąki,
- 1 ½ dag drożdży,
- 5 dag tłuszczu do ciasta,
- 8 – 10 dag tłuszczu do smażenia,
- ¼ l mleka,
- 2 jaja,
- 5 dag cukru,
- smażony sok owocowy do polania,
Przygotowanie:
- Mąkę wpierw przesiać, drożdże wymieszać z łyżeczką cukru i ½ łyżeczką mleka, wlać do mąki,
- później dodać utarte z cukrem jaja,
- resztę mleka, na koniec stopiony tłuszcz,
- wybić dobrze łyżką, aż ukażą się pęcherzyki (ciasto powinno mieć gęstość śmietany).
- Pozostawić do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto nabierać łyżką, kłaść racuszki na rozgrzany tłuszcz, smażyć z 2 stron na złoty kolor.
- Podawać ciepłe z cukrem, smażone sokiem owocowym lub konfiturą.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]