Racuszki z rabarbaru, jabłek lub dyni
Racuszki z dodatkiem rabarbaru, jabłek lub dyni to ciekawa propozycja obiadowa. Proste, szybkie danie pozwalające przyrządzić smaczną potrawę ze świeżymi owocami.
Składniki:
dodatek rabarbaru:
- 40 dag rabarbaru lub 30 dag dyni,
- 8 – 10 dag tłuszczu do smażenia,
- 6 – 8 dag cukru pudru do posypania,
ciasto:
- 2 jaja,
- 4 dag cukru,
- 10 – 12 dag mąki,
- 5 łyżek śmietany,
- szczypta soli,
Przygotowanie:
- Przyrządzić ciasto według przepisu «Jabłka smażone w cieście».
- Rabarbar obrać (wczesnego, wiosennego nie obierać), pokroić w cienkie plasterki, wymieszać z ciastem, nakładać łyżką na rozgrzany tłuszcz, smażyć placuszki.
- Przyrządzając dynię należy ją obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach, zmieszać z ciastem.
- Łyżką kłaść ciasto na rozgrzany tłuszcz, smażyć racuszki z rabarbaru, czy innych owoców.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]