Raki w śmietanie z grzankami
Raki w śmietanie
to staropolskie, dziś już nieco zapomniane danie. Ale warto chyba o nim pamiętać. Kiedy nie trzeba już ich “nałapać”, bo można je po prostu kupić (mrożone). 🙂
proporcja: 10 porcji dania
Składniki:
- 30 sztuk żywych raków,
- 15 dkg zielonego koperku,
- ½ l śmietany,
- 8 dkg masła,
- 40 dkg bułki,
- 3 dkg soli,
Przygotowanie:
- Dobrze wymyte i oczyszczone raki zanurzyć na sicie na moment we wrzącej wodzie.
- Przełożyć do naczynia, przysypując koperkiem, zalać śmietaną i dusić pod przykryciem przez 15—20 minut, podlewając nieco wywarem z włoszczyzny.
- Raki w śmietanie przełożyć do odpowiednich naczyń, polać utworzonym sosem, osobno podać usmażone z bułki grzanki.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]