Mięso - potrawyPRZEPISYPrzystawki

Raki w śmietanie z grzankami

Raki w śmietanie

to staropolskie, dziś już nieco zapomniane danie. Ale warto chyba o nim pamiętać. Kiedy nie trzeba już ich “nałapać”, bo można je po prostu kupić (mrożone). 🙂


proporcja: 10 porcji dania

Składniki:

  • 30 sztuk żywych raków,
  • 15 dkg zielonego koperku,
  • ½ l śmietany,
  • 8 dkg masła,
  • 40 dkg bułki,
  • 3 dkg soli,

Przygotowanie:

  1. Dobrze wymyte i oczyszczone raki zanurzyć na sicie na moment we wrzącej wodzie.
  2. Przełożyć do naczynia, przysypując koperkiem, zalać śmietaną i dusić pod przykryciem przez 15—20 minut, podlewając nieco wywarem z włoszczyzny.
  3. Raki w śmietanie przełożyć do odpowiednich naczyń, polać utworzonym sosem, osobno podać usmażone z bułki grzanki.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x