Risotto z nerek cielęcych (z cynaderek)
Risotto z nerek cielęcych (rizotto) z cynaderek
Składniki:
- 30 dag ryżu,
- 30 dag nerek cielęcych,
- 10 dag pieczarek lub 20 dag świeżych grzybów,
- 5 dag cebuli,
- 4 dag tłuszczu,
- 4 dag sera parmezanu lub tylżyckiego,
- 1 żółtko,
- ⅛ l śmietany,
- sól, pieprz,
Przygotowanie:
- Nerki opłukać, obrać z nadmiaru tłuszczu, przekroić wzdłuż, wymoczyć przez godzinę w zimnej wodzie.
- Cebulę obrać, pokroić w krążki, usmażyć na tłuszczu na jasnozłoty kolor.
- Nerki wyjąć z wody, pokroić w kostkę, włożyć do rondla, dodać cebulę z tłuszczem.
- Wlać ⅛ l wody, dusić pod przykryciem do miękkości, w połowie duszenia dodać pieczarki – opłukane, obrane ze skórki i pokrojone w plasterki.
- Dusić razem, pod koniec osolić.
- Ryż ugotować na sypko, wyłożyć na miskę, wymieszać z nerkami i pieczarkami, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Risotto z nerek ułożyć na półmisku do zapiekania, zalać gęstą, osoloną śmietaną (30%) zmieszaną z żółtkami, z wierzchu posypać tartym serem.
- Wstawić do gorącego piekarnika na ½ godziny.
- Gdy ser lekko się zrumieni, wyjąć. Podawać na tym samym półmisku.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]