Rogaliki drożdżowe bez cukru
Rogaliki drożdżowe bez cukru
Składniki:
- ½ kg mąki,
- 5 dag drożdży,
- 5 łyżek mleka (zimnego),
- 2 jaja,
- ¼ kg margaryny (1 kostka),
- 1 cukier wanilinowy,
- sól,
- 1 żółtko do smarowania rogalików,
- tłuszcz do posmarowania blaszki
Nadzienie:
- 4 łyżki marmolady różanej,
- 1 łyżka dżemu truskawkowego,
Przygotowanie:
- Zarobić ciasto, zawinąć w czystą ściereczkę i włożyć na dwie godziny do lodówki.
- Podzielić tą porcję ciasta na trzy części.
- Każdą z części rozwałkować na grubość 3 mm, następnie podzielić na 12 części, krojąc po średnicy rozwałkowanego koła.
- Na końcu każdego kawałka położyć niewielką ilość nadzienia, zwijać i formować rogaliki.
- Posmarować po wierzchu rozmąconym żółtkiem.
- Piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C.
- Rogaliki drożdżowe po upieczeniu wystudzić i po wierzchu posypać lekko cukrem—pudrem.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]