Dania główneMięso - potrawyObiadŚwiąteczne i karnawałowe

Rolada wołowa duszona

Rolada wołowa duszona.

Do takich zrazów można także zrobić nadzienie z chrzanem. W tym celu utarty chrzan wpierw zmieszać z łyżką świeżego masła, dosypać do niego parę łyżek tartej bułki, wymieszać i smarować tym nadzieniem zrazy. Na krótko przed wydaniem dodać też kilka łyżek śmietany. Jeśli sos byłby zbyt gęsty możemy go trochę rozcieńczyć dolewając nieco rosołu lub wody. 


Składniki:

  • 60 – 70 dag mięsa bez kości (zrazowa, krzyżowa),
  • 2 – 3 dag mąki,
  • 5 dag tłuszczu,
  • sól,

nadzienie:

  • 5 dag czerstwego chleba,
  • 5 dag słoniny,
  • 10 dag cebuli,
  • 1 – 2 ogórki kiszone, 
  • pieprz, sól,
zrazy wołowe zawijane z ogórkiem
Zrazy wołowe zawijane z ogórkiem.
Rolada wołowa duszona – przygotowanie:

  1. Chleb namoczyć w wodzie.
  2. Mięso opłukać, osączyć, rozciąć wzdłuż włókien, nie dokrawając do końca, aby powstał płaski, prostokątny płat, pobić go silnie tłuczkiem, uważając, aby nie poszarpać tkanki mięsnej.
  3. Przygotować nadzienie: namoczony chleb odcisnąć z nadmiaru wody, i przepuścić przez maszynkę z obraną cebulą, dodać drobno posiekaną słoninę, pieprz, sól, dokładnie wymieszać.
  4. Płat mięsa osolić, posmarować równo nadzieniem, zwinąć w rulon, wraz z kawałkiem ogórka, ściśle owiązać sznurkiem co 3 cm jak baleron, oprószyć solą, mąką.
  5. Można również roladki pospinać metalowymi szpadkami do mięs.
  6. Rozgrzać tłuszcz na silnym ogniu, zrumienić mięso ze wszystkich stron i przełożyć wraz z rondlem do rondla dopasowanego wielkością.
  7. Podlać kilkoma łyżkami wody i dusić pod przykryciem do miękkości przez około 1½ – 2 godzin.
  8. W czasie duszenia wyparowany sos uzupełniać wodą, roladę obracać, uważając, aby się nie przypaliła.
  9. Pod koniec duszenia dodać resztę mąki, zagotować, osolić.
  10. Sos w razie potrzeby rozrzedzić wodą, aby nie był zbyt gęsty.
  11. Z miękkiej rolady zdjąć sznurek i pokroić ją w poprzek długości na średniej grubości plastry, które później trzeba ułożyć na podłużnym półmisku i polać sosem.
  12. Podawać z ziemniakami, kluskami śląskimi lub też z makaronem oraz gotowaną jarzyną lub surówką z warzyw.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x