Rolada wołowa duszona
Rolada wołowa duszona.
Do takich zrazów można także zrobić nadzienie z chrzanem. W tym celu utarty chrzan wpierw zmieszać z łyżką świeżego masła, dosypać do niego parę łyżek tartej bułki, wymieszać i smarować tym nadzieniem zrazy. Na krótko przed wydaniem dodać też kilka łyżek śmietany. Jeśli sos byłby zbyt gęsty możemy go trochę rozcieńczyć dolewając nieco rosołu lub wody.
Składniki:
- 60 – 70 dag mięsa bez kości (zrazowa, krzyżowa),
- 2 – 3 dag mąki,
- 5 dag tłuszczu,
- sól,
nadzienie:
- 5 dag czerstwego chleba,
- 5 dag słoniny,
- 10 dag cebuli,
- 1 – 2 ogórki kiszone,
- pieprz, sól,
Rolada wołowa duszona – przygotowanie:
- Chleb namoczyć w wodzie.
- Mięso opłukać, osączyć, rozciąć wzdłuż włókien, nie dokrawając do końca, aby powstał płaski, prostokątny płat, pobić go silnie tłuczkiem, uważając, aby nie poszarpać tkanki mięsnej.
- Przygotować nadzienie: namoczony chleb odcisnąć z nadmiaru wody, i przepuścić przez maszynkę z obraną cebulą, dodać drobno posiekaną słoninę, pieprz, sól, dokładnie wymieszać.
- Płat mięsa osolić, posmarować równo nadzieniem, zwinąć w rulon, wraz z kawałkiem ogórka, ściśle owiązać sznurkiem co 3 cm jak baleron, oprószyć solą, mąką.
- Można również roladki pospinać metalowymi szpadkami do mięs.
- Rozgrzać tłuszcz na silnym ogniu, zrumienić mięso ze wszystkich stron i przełożyć wraz z rondlem do rondla dopasowanego wielkością.
- Podlać kilkoma łyżkami wody i dusić pod przykryciem do miękkości przez około 1½ – 2 godzin.
- W czasie duszenia wyparowany sos uzupełniać wodą, roladę obracać, uważając, aby się nie przypaliła.
- Pod koniec duszenia dodać resztę mąki, zagotować, osolić.
- Sos w razie potrzeby rozrzedzić wodą, aby nie był zbyt gęsty.
- Z miękkiej rolady zdjąć sznurek i pokroić ją w poprzek długości na średniej grubości plastry, które później trzeba ułożyć na podłużnym półmisku i polać sosem.
- Podawać z ziemniakami, kluskami śląskimi lub też z makaronem oraz gotowaną jarzyną lub surówką z warzyw.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]