Rolada wołowa z szynką i jajami
Rolada Wołowa z Szynką i Jajami
Składniki:
- 60 dag mięsa bez kości (zrazowa, krzyżowa)
- 5 dag tłuszczu
- 5 dag cebuli
- 2 jaja (ugotowane na twardo)
- 5 dag czerstwej bułki
- 5 dag słoniny
- 10 dag szynki wędzonej gotowanej
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Bułkę namoczyć w wodzie.
- Mięso opłukać, obrać z powięzi i usunąć z niego ścięgna, rozciąć wzdłuż włókien, nie dokrawając do końca, aby powstał z niego prostokątny płat, który silnie pobić tłuczkiem, uważając, aby nie poszarpać tkanki mięsnej.
- Przyrządzić nadzienie: namoczoną bułkę odcisnąć w wodzie, przepuścić przez maszynkę wraz z cebulą, szynką i słoniną, dodać pieprz, sól i dokładnie wymieszać.
- Płat mięsa osolić i posmarować nadzieniem.
- Ugotowane jaja obrać, pokroić na ćwiartki i ułożyć ma płacie mięsa wzdłuż dłuższego brzegu.
- Płat mięsa zwinąć ściśle w rulon, zaczynając od boku, wzdłuż którego ułożone są jaja, aby po zwinięciu znalazły się w jego środku.
- Rulon związać sznurkiem co 3 cm jak baleron.
- Na brytfannie silnie rozgrzać tłuszcz, włożyć mięso, oblać tłuszczem i wstawić do bardzo gorącego piekarnika.
- Piec do miękkości, polewając często tłuszczem do pieczenia, który skrapiać wodą.
- Z upieczonej rolady zdjąć sznurek, mięso pokroić w dość grube plastry, które ułożyć na podłużnym półmisku w kolejności krojenia i polać sosem z pieczenia.
- Podawać z ziemniakami i sałatą lub surówką.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]