Dania główneMięso - potrawyObiadRodzaj posiłku

Rolada wołowa z szynką i jajami

 

Rolada Wołowa z Szynką i Jajami


Składniki:

  • 60 dag mięsa bez kości (zrazowa, krzyżowa)
  • 5 dag tłuszczu
  • 5 dag cebuli
  • 2 jaja (ugotowane na twardo)
  • 5 dag czerstwej bułki
  • 5 dag słoniny
  • 10 dag szynki wędzonej gotowanej
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Bułkę namoczyć w wodzie.
  2. Mięso opłukać, obrać z powięzi i usunąć z niego ścięgna, rozciąć wzdłuż włókien, nie dokrawając do końca, aby powstał z niego prostokątny płat, który silnie pobić tłuczkiem, uważając, aby nie poszarpać tkanki mięsnej.
  3. Przyrządzić nadzienie: namoczoną bułkę odcisnąć w wodzie, przepuścić przez maszynkę wraz z cebulą, szynką i słoniną, dodać pieprz, sól i dokładnie wymieszać.
  4. Płat mięsa osolić i posmarować nadzieniem.
  5. Ugotowane jaja obrać, pokroić na ćwiartki i ułożyć ma płacie mięsa wzdłuż dłuższego brzegu.
  6. Płat mięsa zwinąć ściśle w rulon, zaczynając od boku, wzdłuż którego ułożone są jaja, aby po zwinięciu znalazły się w jego środku.
  7. Rulon związać sznurkiem co 3 cm jak baleron.
  8. Na brytfannie silnie rozgrzać tłuszcz, włożyć mięso, oblać tłuszczem i wstawić do bardzo gorącego piekarnika.
  9. Piec do miękkości, polewając często tłuszczem do pieczenia, który skrapiać wodą.
  10. Z upieczonej rolady zdjąć sznurek, mięso pokroić w dość grube plastry, które ułożyć na podłużnym półmisku w kolejności krojenia i polać sosem z pieczenia.
  11. Podawać z ziemniakami i sałatą lub surówką.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x