Sałatka owocowa
Sałatka owocowa
Sałatka owocowa z jogurtem
białko 3g, tłuszcz 2g, węglowodany 16g, Kcal/kJ 93/380
Składniki:
- 1 banan,
- 2 kiwi,
- ½ mango,
- 10 dag truskawek,
- 250 ml jogurtu,
- 1 torebka cukru waniliowego,
Przygotowanie:
- Obrać owoce, najpierw oczyścić.
- Kiwi i banany pokroić w plastry, mango zaś na cząstki, zaś truskawki na połówki.
- Następnie przyprawić wszystko cukrem waniliowym.
- Na koniec owoce polać po wierzchu jogurtem.
Bananowa z sosem cynamonowym
białko 5g, tłuszcz 5g, węglowodany 39g, Kcal/kJ 210/882
Składniki:
- 4 banany,
- 2 pomarańcze,
- 150 ml soku pomarańczowego,
- 1 łyżka płynnego miodu,
- 300 g jogurtu,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 4 łyżki płatków kukurydzianych lub posiekanych orzeszków pistacjowych,
Przygotowanie:
- Banany obrać, pokroić na kawałki. Pomarańcze obrać,, pokroić w plasterki. Każdy z plasterków podzielić na cztery kawałki.
- Sok pomarańczowy wymieszać z miodem, polać owoce.
- Jogurt wymieszać z cynamonem i cukrem. Podawać z sałatką.
- Gotową sałatkę posypać płatkami kukurydzianymi lub posiekanymi orzeszkami pistacjowymi.
Egzotyczna z migdałami
białko 5g, tłuszcz 5g, węglowodany 39g, Kcal/kJ 210/882
Składniki:
- 2½ dag migdałów,
- ½ mango,
- 1 mała pomarańcza,
- 1 grejpfrut czerwony,
- 5 dag daktyli świeżych,
- 1 marakuja,
- 2 owoce miechunki,
Przygotowanie:
- Płatki migdałów zrumienić na suchej patelni, uważając przy tym, aby ich nie przypalić.
- Mango obrać ostrym nożem, usunąć pestkę. Miąższ pokroić w plasterki.
- Pomarańczę obrać, dokładnie usunąć białą skórkę. Owoce podzielić na cząstki, zdjąć z nich oddzielające błonki, wydobywający się przy tym sok zachować.
- Z grejpfruta odkroić wierzch, odłożyć. Z pozostałego owocu ostrym nożem wykroić miąższ, podzielić na cząstki, również usuwając z nich błonki, zachować wydobywający się sok.
- Daktyle pokroić na ćwiartki, usunąć pestki. Marakuję podzielić na pół, miąższ wyjąć łyżeczką.
- Wszystkie owoce wymieszać wraz z zachowanym wcześniej sokiem z cytrusów. Przygotowaną sałatką wypełnić wydrążony grejpfrut.
- Udekorować owocami miechunki.
Sałatka owocowa letnia
białko 4g, tłuszcz 1g, węglowodany 26g, Kcal/kJ 136/573
Składniki:
- 2 małe melony,
- 10 dag śliwek,
- 10 dag malin,
- 2 kiwi,
- 2 nektarynki,
- 20 dag jogurtu,
- kilka listków mięty do dekoracji,
Przygotowanie:
- Melony wpierw podzielić na połówki, 30 dag miąższu specjalnym wycinakiem pokroić w kulki, przełożyć do miski. Następnie połówki melona umieścić w lodówce.
- Śliwki umyć, później usunąć z nich pestki. Miąższ pokroić na cząstki, przełożyć do kulek melona. Maliny przebrać, przełożyć do miski. Kiwi obrać, pokroić w plasterki. Nektarynki umyć, pestki usunąć. Miąższ pokroić w cząstki.
- Wszystkie owoce wymieszać, przełożyć do wydrążonych połówek melonów.
- Jogurt na koniec wymieszać na gładko, polać sałatkę. Przed podaniem posypać drobno posiekanymi listkami mięty.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]