Schab pieczony z ziemniakami
Schab Pieczony Z Ziemniakami
Składniki:
- 80 dag schabu,
- 5 dag tłuszczu,
- 1 dag mąki,
- 8 dag cebuli,
- sól,
- 1 dag kminku,
- 80 dag ziemniaków,
- zielenina,
Przygotowanie:
- Schab opłukać.
- Odrąbać kości kręgosłupa, osączyć, oprószyć solą, mąką, osmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron.
- Przełożyć do brytfanny, dodać tłuszczu z osmażenia, obraną, pokrojoną w krążki cebulę, posypać kminkiem, wlać 3 ÷ 4 łyżki wody, wstawić do średnio gorącego piekarnika.
- Piec, często polewając sosem i stale po trochu skrapiając wodą.
- Ziemniaki (wielkości małych jabłuszek) cienko obrać, opłukać.
- Gdy schab jest na pół upieczony, włożyć oprószone solą ziemniaki, kłaść koło schabu i piec razem, często polewając tłuszczem.
- Miękki schab i upieczone, zrumienione ziemniaki wyjąć.
- Mięso pokroić w cienkie plastry, ułożyć na podłużnym półmisku.
- Naokoło przybrać ziemniakami i zieleniną.
- Całość polać sosem z cebulą.
- Schab pieczony z ziemniakami podawać z kapustą kiszoną, cukrową, czerwoną zasmażaną, z surówką z kapusty kiszonej, z sałatką z czerwonej kapusty.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]