Schab po wiedeńsku
Schab po wiedeńsku – obrumienić schab i piec przez 1 ½ godziny w piekarniku.
Składniki:
- 1 kg schabu,
- 3 dkg smalcu,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka sproszkowanego kminku,
- ½ szklanki rosołu,
- 1 łyżeczka octu,
- sól
Schab po wiedeńsku – przygotowanie:
- Wykrajać polędwicę usuwając kości,
natrzeć czosnkiem roztartym z solą, posypać kminkiem, skropić octem. - Pozostawić na godzinę.
- W rondlu lub na dużej patelni rozgrzać tłuszcz, obrumienić schab
ze wszystkich stron i piec przez 1 ½ godziny w piekarniku, podlawszy rosołem. - Mięso podlewać w czasie pieczenia sosem spod pieczeni.
- Upieczone mięso pokrajać w plastry i podawać polane sosem,
z ziemniakami z wody, z sałatką z surowej kiszonej kapusty.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]