Wyroby cukiernicze

Sernik wiedeński

Sernik wiedeński


Składniki:

  • 1 kg sera twarogowego, 
  • 6 jajek, 
  • 6 łyżek mąki, 
  • 1 1/3 szklanki cukru, 
  • 6 dag masła (3 łyżki ) , 
  • 10 -15 dag rodzynków, 
  • 10 dag orzechów albo migdałów
  • 4 łyżki przesmażonej skórki pomarańczowej
  • ½ laski wanilii lub 1 cukier wanilinowy, 
  • 1½ łyżki masła do smarowania formy, 

Przygotowanie:

  1. Twaróg przetrzeć przez sito, albo zemleć w maszynce do mięsa. 
  2. Jaja umyć, wytrzeć, wysuszyć, wybić ze skorupek. 
  3. Przesiać mąkę, rodzynki przebrać, umyć, odcedzić. 
  4. Sparzyć wrzątkiem migdały, obrać je ze skórki, pokroić na cienkie piórka (dodatek nieobowiązkowy). 
  5. Utrzeć ser w misie lub makutrze, dodając stopniowo cukier i jaja, później mąkę. Ucierana masa powinna być bardzo pulchna. 
  6. Dodać wanilię, skórkę pomarańczową i pozostałe bakalie, na koniec dodać letnie, stopione masło. Można mieszać mikserem . 
  7. Masę serową wyłożyć do starannie posmarowanej masłem foremki i piec w piekarniku, następnie wystudzić w formie. 
  8. Zimny sernik wiedeński posypać cukrem-pudrem lub posmarować polewą czekoladową

0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest


0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x