Sernik wiedeński
Sernik wiedeński
Składniki:
- 1 kg sera twarogowego,
- 6 jajek,
- 6 łyżek mąki,
- 1 1/3 szklanki cukru,
- 6 dag masła (3 łyżki ) ,
- 10 -15 dag rodzynków,
- 10 dag orzechów albo migdałów,
- 4 łyżki przesmażonej skórki pomarańczowej,
- ½ laski wanilii lub 1 cukier wanilinowy,
- 1½ łyżki masła do smarowania formy,
Przygotowanie:
- Twaróg przetrzeć przez sito, albo zemleć w maszynce do mięsa.
- Jaja umyć, wytrzeć, wysuszyć, wybić ze skorupek.
- Przesiać mąkę, rodzynki przebrać, umyć, odcedzić.
- Sparzyć wrzątkiem migdały, obrać je ze skórki, pokroić na cienkie piórka (dodatek nieobowiązkowy).
- Utrzeć ser w misie lub makutrze, dodając stopniowo cukier i jaja, później mąkę. Ucierana masa powinna być bardzo pulchna.
- Dodać wanilię, skórkę pomarańczową i pozostałe bakalie, na koniec dodać letnie, stopione masło. Można mieszać mikserem .
- Masę serową wyłożyć do starannie posmarowanej masłem foremki i piec w piekarniku, następnie wystudzić w formie.
- Zimny sernik wiedeński posypać cukrem-pudrem lub posmarować polewą czekoladową.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]