Śledzie zapiekane lub smażone
Śledzie zapiekane lub smażone
Śledzie wędzone zapiekane (Gebakken gerookte haring)
Składniki:
- 8 śledzi wędzonych,
- 1¼ kg ziemniaków,
- 1½ szklanki mleka,
- 5 dag masła,
- sól, pieprz,
- szczypiorek, natka pietruszki,
Przygotowanie:
- Ugotuj ziemniaki w łupinach, następnie obierz je i ubij dokładnie, dodając mleko, łyżeczkę posiekanego szczypiorku i tyle samo posiekanej natki pietruszki, sól i pieprz do smaku.
- Śledzie należy oczyścić i wyfiletować.
- Wysmaruj masłem szklane naczynie żaroodporne, ułożyć warstwę ziemniaków, na niej warstwę filetów ze śledzi. Przykryj śledzie drugą warstwę ziemniaków.
- Na powierzchni ułożonej w naczyniu warstwy połóż małe kawałeczki masła i zapiekaj przez 20 min. w piekarniku w temperaturze 180°C.
- Podawaj np. z zieloną sałatą.
Śledzie świeże smażone (Panhering)
Składniki:
- 8 świeżych śledzi,
- 1 cytryna,
- 3 łyżki oleju sojowego,
- 4 dag masła,
- sól, pieprz,
- natka pietruszki,
Przygotowanie:
- Wypatroszyć śledzie, następnie odgłowić, ostrożnie wyjąć kręgosłup bez ich przepoławiania, pokropić je sokiem z cytryny, posolić, lekko posypać pieprzem.
- Usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, do środka każdego śledzia włożyć kawałek masła wymieszanego z drobno posiekaną pietruszką.
- Podawać na patelni. Obok podać ugotowany na sypko ryż.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]