Śledzie zapiekane lub smażone

Śledzie zapiekane lub smażone

Śledzie wędzone zapiekane (Gebakken gerookte haring)

Składniki:

  • 8 śledzi wędzonych, 
  • 1¼ kg ziemniaków, 
  • 1½ szklanki mleka, 
  • 5 dag masła, 
  • sól, pieprz, 
  • szczypiorek, natka pietruszki, 

Przygotowanie:

  1. Ugotuj ziemniaki w łupinach, następnie obierz je i ubij dokładnie, dodając mleko, łyżeczkę posiekanego szczypiorku i tyle samo posiekanej natki pietruszki, sól i pieprz do smaku. 
  2. Śledzie należy oczyścić i wyfiletować. 
  3. Wysmaruj masłem szklane naczynie żaroodporne, ułożyć warstwę ziemniaków, na niej warstwę filetów ze śledzi. Przykryj śledzie drugą warstwę ziemniaków. 
  4. Na powierzchni ułożonej w naczyniu warstwy połóż małe kawałeczki masła i zapiekaj przez 20 min. w piekarniku w temperaturze 180°C. 
  5. Podawaj np. z zieloną sałatą


Śledzie świeże smażone (Panhering)

Składniki:

  • 8 świeżych śledzi, 
  • 1 cytryna, 
  • 3 łyżki oleju sojowego
  • 4 dag masła, 
  • sól, pieprz, 
  • natka pietruszki, 

Przygotowanie:

  1. Wypatroszyć śledzie, następnie odgłowić, ostrożnie wyjąć kręgosłup bez ich przepoławiania, pokropić je sokiem z cytryny, posolić, lekko posypać pieprzem. 
  2. Usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, do środka każdego śledzia włożyć kawałek masła wymieszanego z drobno posiekaną pietruszką. 
  3. Podawać na patelni. Obok podać ugotowany na sypko ryż
Śledzie zapiekane lub smażone są elementem kuchni holenderskiej.


Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x