Ślimaki zapiekane w muszelkach
Ślimaki zapiekane w muszelkach.
Składniki:
- 30 ślimaków,
- 1 posiekana cebulka szalotka,
- 10 dag świeżego masła,
- 1 łyżka drobno posiekanego czosnku,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- pieprz, sól,
- białe wino,
Przygotowanie:
- Przegłodzone i wypłukane ślimaki zalać zimną wodą z dodatkiem białego wina, zagotować.
- Gotować powoli przez 10—15 minut, usuwając pianę, po czym odcedzić je i ochłodzić.
- Wyjąć ze skorupek, usunąć różki, kołnierz i kiszeczkę odchodową.
- Tak przygotowane mięso ślimaków posiekać nożem, zmieszać z masłem, natką z pietruszki, czosnkiem i posiekaną szalotką, doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Tą przyprawioną masą napełnić skorupki, ułożyć je na blasze, zapiekać je w piekarniku nagrzanym do 210°C przez około 20 minut.
- Ślimaki w muszelkach zapiekane podawać natychmiast po przyrządzeniu.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]