Sola w białym winie
Sola w białym winie
jest francuską potrawą. Przepis na tą potrawę znajdziesz w naszym serwisie.
Składniki:
- 1,5 kg soli,
- 1 cebulę,
- 1 łyżkę masła,
- natka pietruszki,
- 5 ziarenek pieprzu białego,
- 1 cytrynę,
- 1 butelkę wytrawnego białego wina,
- ¼ łyżki mąki,
- ¼ łyżki masła,
- ½ szklanki gęstej śmietany,
- 3 żółtka.
Sola w białym winie – przygotowanie:
- Ryby oczyścić, zdjąć skórę, natrzeć sokiem z cytryny, usunąć ości i grzbiety, podzielić na porcje.
- W emaliowanym rondlu udusić na maśle cienko pokrojoną w plasterki cebulę, dodać posiekaną natkę pietruszki, sól i grubo utłuczony pieprz.
- Kiedy cebula się poddusi, ułożyć na niej porcje ryby, polać resztą soku z cytryny, zalać białym winem, przykryć pokrywką, doprowadzić do wrzenia i odstawić na mały ogień.
- Gdy ryba będzie miękka, zlać z niej sos i dołożyć do niego mąkę utartą z masłem, zagotować, dodać śmietanę, szybko mieszając trzepaczką do sosów wpuścić 3 żółtka.
- Sos podgrzać, aby był gorący, przetrzeć przez gęste sitko, posolić.
- Ułożyć na talerzach porcje ryby i polać sosem.
- Podawać z ryżem na sypko lub frytkami.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
