Sos boloński
Sos boloński
/wł. salsa bolognese/
Składniki:
- 20 dag siekanej wołowiny,
- 5 dag boczku wędzonego,
- 1 mała cebulka,
- 1 średnia marchewka,
- 3 dag masła klarowanego,
- ⅛ l rosołu,
- 1 kieliszek czerwonego wina,
- 1 łyżka oliwy,
- 1 kopiasta łyżka koncentratu pomidorowego,
- 5 dag pieczarek,
- 1 łyżeczka mąki,
- 1 ząbek czosnku,
- natka pietruszki,
- pieprz, sól,
- gałka muszkatołowa,
Przygotowanie:
- Obraną marchewkę, wraz z boczkiem najpierw zmielić w maszynce i poddusić na oliwie, dodać do tego roztarty czosnek.
- Natomiast wołowinę obsmażyć na maśle razem z drobno pokrajaną cebulą.
- Wymieszać z przysmażonym boczkiem, dodać obrane, pokrojone pieczarki, później dusić pod przykryciem przez kilkanaście minut.
- Oprószyć potrawę mąką, lekko ją zrumienić, dodać też pastę pomidorową oraz wino i rosół.
- Gotować wszystko na bardzo małym ogniu przez około 1 godz. podlewając wodą.
- Na koniec przyprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodać do tego łyżkę posiekanej natki pietruszki.
- Sos boloński najlepiej podawać oczywiście do spaghetti.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]