Sos potrawkowy (poulette)
Sos Potrawkowy
(Poulette) sos na podprawie zacieranej żółtkami.
W sosie nie utworzą się grudki, jeśli miesza się go trzepaczką. Jeśli chce się użyć sosu do zapiekania z mięsem, albo innymi potrawami po podprawieniu go żółtkami wystudzonym podlewa się i zapieka. Zamiast mąki można użyć białej zasmażki.
Składniki:
- 4 dag masła,
- 3 dag mąki,
- ½ l rosołu,
- 1 – 2 żółtka,
- cytryna lub kwasek cytrynowy,
Przygotowanie:
- Mąkę rozetrzeć z masłem na talerzu, zdjąć z talerza, włożyć do rondelka, wlewać po trochu ciepły rosół i mieszając zagotować.
- Podprawić do smaku solą, sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym, połączyć z żółtkami.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]