Dania główneMięso - potrawyObiadPRZEPISYSosy

Sosy na podstawie galaretki lub marmolady owocowej


Sosy Na Podstawie Galaretki Lub Marmolady Owocowej


Składniki:

  • sos Cumberland,
  • 1 pomarańcza,
  • 1 cytryna lub kwasek cytrynowy,
  • ⅛ l wina owocowego czerwonego,
  • sól, cukier,
  • 2 łyżki galaretki porzeczkowej,
  • 2 łyżki tartego chrzanu,
  • 2­ dag musztardy,
  • 2 dag smażonej skórki pomarańczowej,
  1. Chrzan umyć, oczyścić, oskrobać,
    1. zetrzeć na tarce o drobnych otworach,
    2. włożyć do miski, skropić sokiem z cytryny, lub rozpuszczonym kwaskiem cytrynowym,
    3. dodać stertą skórkę pomarańczy i cytryny, oraz sok z cytryny i pomarańczy,
    4. dodać posiekaną, smażoną skórkę pomarańczową,
    5. galaretkę porzeczkową,
    6. musztardę,
    7. wino.
  2. Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić solą i cukrem do smaku.

Borówki z jabłkami i chrzanem


Składniki:

  • 20 dag borówek smażonych z jabłkami,
  • 6 dag chrzanu,
  • ocet, sól, cukier,
  • musztarda,
  • 1 – 2 kieliszki wina owocowego czerwonego,
  • 1 cytryna,
  • kwasek cytrynowy,
  • 5 dag smażonej skórki pomarańczowej,

Przygotowanie:

  1. Chrzan umyć, oskrobać, opłukać,
    1. zetrzeć na drobnej tarce,
    2. skropić roztworem kwasku cytrynowego,
    3. dodać drobno posiekaną skórkę pomarańczową, skórkę i sok z cytryny,
    4. wino,
    5. przetarte przez sito borówki.
  2. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku solą, cukrem, musztardą.
    Sosy na podstawie galaretki podawać do mięsa i do dziczyzny.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x