Sosy na podstawie galaretki lub marmolady owocowej
Sosy Na Podstawie Galaretki Lub Marmolady Owocowej
Składniki:
- sos Cumberland,
- 1 pomarańcza,
- 1 cytryna lub kwasek cytrynowy,
- ⅛ l wina owocowego czerwonego,
- sól, cukier,
- 2 łyżki galaretki porzeczkowej,
- 2 łyżki tartego chrzanu,
- 2 dag musztardy,
- 2 dag smażonej skórki pomarańczowej,
- Chrzan umyć, oczyścić, oskrobać,
- zetrzeć na tarce o drobnych otworach,
- włożyć do miski, skropić sokiem z cytryny, lub rozpuszczonym kwaskiem cytrynowym,
- dodać stertą skórkę pomarańczy i cytryny, oraz sok z cytryny i pomarańczy,
- dodać posiekaną, smażoną skórkę pomarańczową,
- galaretkę porzeczkową,
- musztardę,
- wino.
- Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić solą i cukrem do smaku.
Borówki z jabłkami i chrzanem
Składniki:
- 20 dag borówek smażonych z jabłkami,
- 6 dag chrzanu,
- ocet, sól, cukier,
- musztarda,
- 1 – 2 kieliszki wina owocowego czerwonego,
- 1 cytryna,
- kwasek cytrynowy,
- 5 dag smażonej skórki pomarańczowej,
Przygotowanie:
- Chrzan umyć, oskrobać, opłukać,
- zetrzeć na drobnej tarce,
- skropić roztworem kwasku cytrynowego,
- dodać drobno posiekaną skórkę pomarańczową, skórkę i sok z cytryny,
- wino,
- przetarte przez sito borówki.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku solą, cukrem, musztardą.
Sosy na podstawie galaretki podawać do mięsa i do dziczyzny.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]