Strucla bożonarodzeniowa
Strucla bożonarodzeniowa (niemiecka).
Składniki:
- 40 dag rodzynek sułtańskich,
- 20 dag rodzynek korynckich,
- 6 łyżek rumu,
- 75 dag mąki,
- 8 dag drożdży,
- 12½ dag cukru,
- 1 szklanka mleka (letniego),
- 12½ dag skórki cytrynowej kandyzowanej,
- 12½ dag skórki pomarańczowej kandyzowanej,
- 2 torebki cukru wanilinowego,
- 1 łyżka otartej skórki z cytryny,
- ½ łyżeczki soli,
- 30 dag klarowanego masła,
- 15 dag posiekanych migdałów,
Dodatkowo:
- 20 dag roztopionego masła,
- 3 łyżki cukru,
- 25 dag cukru-pudru,
Przygotowanie:
- Najpierw zalać rumem rodzynki i zostawić na noc, aby naciągnęły smaku.
- Do dużej miski w dniu, kiedy pieczemy przesiać mąkę, w środku zaś zrobić zagłębienie.
- Drożdże rozbełtać wraz z 1 łyżeczką cukru i ½ szklanki mleka, wlać do zagłębienia w mące, dodać trochę mąki z brzegu i przyrządzić papkowaty zaczyn.
- Przykryć na koniec pozostawić w ciepłym miejscu na ok. ½ godziny.
- Kandyzowaną skórkę cytrynową i pomarańczową drobno posiekać, następnie wraz z resztą cukru, cukrem wanilinowym, otartą skórką cytrynową, solą płatkami sklarowanego masła, migdałami, rodzynkami rozmieścić na brzegu miski.
- Zaczynając od środka zagnieść gładkie, lśniące ciasto, dodając na koniec resztę mleka.
- Później nasze ciasto przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 1½ godziny do wyrośnięcia.
- Następnie jeszcze raz go zagnieść i podzielić na dwie części.
- Uformować z nich długie chleby, ponacinać je wzdłuż i wyłożyć na posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blachę.
- Jeszcze raz odstawić ciasto na ½ godziny do wyrośnięcia.
- Piec ciasto przez około 55 – 60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C (z termoobiegiem 180ºC).
- Wyjąć ciasto, po wierzchu posmarować połową roztopionego masła, posypać cukrem i połową cukru-pudru.
- Jeszcze raz posmarować resztą masła i posypać resztą cukru-pudru.
- Strucla bożonarodzeniowa gotowa. Więc na zakończenie – SMACZNEGO i WESOŁYCH ŚWIĄT!!!
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]