Strucla drożdżowa z makiem I Makownik
«Strucla drożdżowa z makiem» –
inaczej makownik lub strudel, świąteczne ciasto pieczone na Wielkanoc, Boże Narodzenie, a także na inne święta i okazje. Ciasto dość proste, choć wymagające nieco zaangażowania. Ale efekt jest godny naszej pracy. Bo wszyscy będą się tym zajadać. Podziel się przepisem z przyjaciółmi.
Składniki:
ciasto:
- 1 kg mąki,
- ½ l mleka,
- 5 dag drożdży,
- 2 jajka,
- 2 żółtka,
- 12 dag tłuszczu,
- ¼ kg cukru,
- olejek migdałowy,
- sól,
- wanilia,
- tłuszcz do smarowania formy,
- 1 jajko do smarowania ciasta,
masa makowa:
- ½ kg maku,
- 25 – 30 dag cukru,
- 5 dag masła lub margaryny,
- skórka cytrynowa,
- wanilia,
- cynamon,
- 2 białka,
Strucla drożdżowa z makiem – przygotowanie:
- Najpierw przyrządzić masę makową.
- Długie, wąskie i głębokie foremki posmarować tłuszczem i oprószyć mąką.
- Wpierw przesiać mąkę, zarobić rozczyn z ⅓ kg mąki, ¼ l mleka, łyżki cukru i drożdży.
- Rozczyn powinien mieć gęstość dobrej śmietany.
- Przykryć, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- Żółtka i jaja ubić z cukrem na parze, wlać do miski, dodać resztę mąki, wyrośnięty rozczyn, szczyptę soli i mleko, wyrabiać ciasto, aż będzie odstawać od miski i ręki, a na powierzchni ciasta ukażą się pęcherzyki.
- Dodać również stopiony tłuszcz, wyrabiać jeszcze chwilę.
- Ciasto powinno być dosyć gęste.
- Przykryć i pozostawić w cieple, aby wyrosło.
- Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość, wyrabiać strucle: zważyć 30 dag ciasta drożdżowego, włożyć na stolnicę posypaną mąką, wywałkować prostokąt 30×25 cm. Zważyć 30 dag masy makowej, wyłożyć na ciasto, rozsmarować równo pozostawiając 2 cm marginesy przy dłuższych brzegach.
- Ciasto najpierw zwinąć ciasno w rulon po linii krótszego boku, włożyć do foremki, zostawić przykryte w ciepłym miejscu.
- Gdy strucle wyrosną, smarować rozmąconym jajem, wstawić do średnio nagrzanego piekarnika, piec 40 – 50 minut.
- Zrobić próbę drewnianą szpilką, jeśli po nakłuciu ciasta szpilka jest sucha, ciasto jest upieczone.
- Ciasto wyjąć, lekko schłodzić, oddzielić tymczasem nożem od foremki, wyłożyć na deseczkę, ostudzić.
Strucle można nadziewać masą orzechową, migdałową lub marmoladą: można też po upieczeniu lukrować gotowanym lukrem na pół utartym.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]