Ciasto potrawyŚwiąteczne i karnawałoweWypiekaneWyroby cukiernicze

Strucla drożdżowa z makiem I Makownik

«Strucla drożdżowa z makiem» –


inaczej makownik lub strudel, świąteczne ciasto pieczone na Wielkanoc, Boże Narodzenie, a także na inne święta i okazje. Ciasto dość proste, choć wymagające nieco zaangażowania. Ale efekt jest godny naszej pracy. Bo wszyscy będą się tym zajadać. Podziel się przepisem z przyjaciółmi.

Składniki:

ciasto:

  • 1 kg mąki,
  • ½ l mleka,
  • 5 dag drożdży,
  • 2 jajka,
  • 2 żółtka,
  • 12 dag tłuszczu,
  • ¼ kg cukru,
  • olejek migdałowy,
  • sól,
  • wanilia,
  • tłuszcz do smarowania formy,
  • 1 jajko do smarowania ciasta,

placek drożdżowy z makiem

masa makowa:

  • ½ kg maku,
  • 25 – 30 dag cukru,
  • 5 dag masła lub margaryny,
  • skórka cytrynowa,
  • wanilia,
  • cynamon,
  • 2 białka,

Strucla drożdżowa z makiem – przygotowanie:

  1. Najpierw przyrządzić masę makową.
  2. Długie, wąskie i głębokie foremki posmarować tłuszczem i oprószyć mąką.
  3. Wpierw przesiać mąkę, zarobić rozczyn z ⅓ kg mąki, ¼ l mleka, łyżki cukru i drożdży.
  4. Rozczyn powinien mieć gęstość dobrej śmietany.
  5. Przykryć, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  6. Żółtka i jaja ubić z cukrem na parze, wlać do miski, dodać resztę mąki, wyrośnięty rozczyn, szczyptę soli i mleko, wyrabiać ciasto, aż będzie odstawać od miski i ręki, a na powierzchni ciasta ukażą się pęcherzyki.
  7. Dodać również stopiony tłuszcz, wyrabiać jeszcze chwilę.
  8. Ciasto powinno być dosyć gęste.
  9. Przykryć i pozostawić w cieple, aby wyrosło.
  10. Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość, wyrabiać strucle: zważyć 30 dag ciasta drożdżowego, włożyć na stolnicę posypaną mąką, wywałkować prostokąt 30×25 cm. Zważyć 30 dag masy makowej, wyłożyć na ciasto, rozsmarować równo pozostawiając 2 cm marginesy przy dłuższych brzegach.
  11. Ciasto najpierw zwinąć ciasno w rulon po linii krótszego boku, włożyć do foremki, zostawić przykryte w ciepłym miejscu.
  12. Gdy strucle wyrosną, smarować rozmąconym jajem, wstawić do średnio nagrzanego piekarnika, piec 40 – 50 minut.
  13. Zrobić próbę drewnianą szpilką, jeśli po nakłuciu ciasta szpilka jest sucha, ciasto jest upieczone.
  14. Ciasto wyjąć, lekko schłodzić, oddzielić tymczasem nożem od foremki, wyłożyć na deseczkę, ostudzić.  

Strucle można nadziewać masą orzechową, migdałową lub marmoladą: można też po upieczeniu lukrować gotowanym lukrem na pół utartym.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x