Szarlotka wykwintna
Szarlotka wykwintna
ciasto:
Składniki:
- 30 dag mąki krupczatki,
- 15 dag masła,
- 10 dag cukru pudru,
- 2 żółtka,
- skórka cytrynowa,
- ½ jajka do smarowania,
- 1 kg jabłek,
- 30 dag cukru,
- skórka z cytryny,
- 5 dag rodzynek,
- 1 łyżeczka tartej bułki,
krem:
- 20 dag śmietany kremówki,
- 20 dag cukru pudru,
Przygotowanie:
- Przygotować ciasto: przepis na szarlotkę, wynieść pod przykryciem w chłodne miejsce (lodówka) na 10 minut, następnie podzielić na dwie części.
- Jedną część ponadto rozwałkować do grubości ½ cm, nadając ciastu kształt prostokątny, przenieść wałkiem na blachę.
- Powierzchnię nakłuć widelcem, tymczasem upiec w gorącym piekarniku na bladozłoty kolor, gorący placek pokroić zaś ostrym nożem na kwadraty.
- Drugą część ciasta rozwałkować, pokroić na paski i każdy pasek zaś zrolować.
- Rulonik ułożyć na każdym ciastku oblepiając nim cztery boki.
- Jabłka obrać, wpierw oczyścić z gniazd nasiennych, rozdrobnić na grubej tarce, wymieszać z cukrem, otartą skórką z cytryny i rodzynkami i równomiernie rozsmarować na każdym kwadracie podpieczonego ciasta.
- Wstawić do gorącego piekarnika, upiec, czyli przez ok. 40 minut.
- Gdy ciasta ostygną przybrać je na koniec kremem z bitej śmietany. (Opcjonalnie!)
- I krótko mówiąc, szarlotka wykwintna gotowa!
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]