Szarlotka z bułki i jabłek (jabłecznik)
Szarlotka z bułki i jabłek.
Składniki:
- 2 dag masła do smarowania formy,
- 2 dag tartej bułki,
- 5 dag cukru pudru,
grzanki:
- 1 czerstwa długa bułka kanapkowa (paryska, francuska),
- ½ l mleka,
- 2 jaja,
- cukier,
nadzienie:
- 70 dag jabłek,
- cukier do smaku,
- 2 dag skórki pomarańczowej,
- wanilia,
Przygotowanie:
- Jabłka opłukać, obrać, wpierw poszatkować cienko w plastry, przyprawić do smaku cukrem, skórką pomarańczową i wanilią.
- Następnie czerstwą bułkę pokroić na cienkie kromki grubości ½ cm.
- Mleko rozmącić z jajami, później lekko osłodzić.
- Grzanki z bułki zanurzyć na krótko w mleku i zaraz wyjmować, układać na talerzu.
- Rondel lub foremkę posmarować masłem, posypać tartą bułką, układać grzanki, na które kłaść warstwę jabłek i tak powtórzyć 3–4 razy.
- Na wierzchu ułożyć warstwę bułki (kromeczki uformowane w paski), wstawić do gorącego piekarnika na 30–40 minut.
- Gdy powierzchnia się zrumieni, wyłożyć na gorący półmisek, posypać cukrem z wanilią.
- W podobny sposób można przyrządzać szarlotkę z wiśniami, z czereśniami, ze śliwkami. Z owoców tych oczywiście wyjąć pestki i lekko odcisnąć z soku.
- Szarlotka z bułki podawana na deser jest przyrządzana z mniejszej ilości składników.
Jabłka zapiekane w cieście biszkoptowym
Składniki:
- 8 kwaskowatych jabłek (antonówek),
- 4 łyżki dżemu,
- 2 dag masła do posmarowania,
ciasto:
- 6 – 8 dag mąki,
- 3 jaja,
- 4 dag tłuszczu,
- 8 dag cukru,
- 4 łyżki śmietany,
Przygotowanie:
- Półmisek do zapiekania albo foremkę najpierw posmarować masłem.
- Jabłka opłukać, obrać, wydrążyć gniazda nasienne, następnie nałożyć ośrodka dżem, ułożyć na półmisku.
- Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać tłuszcz, śmietanę, przesianą mąkę, pianę, lekko wymieszać.
- Pokryć jabłka ułożone na półmisku, wstawić do gorącego piekarnika na 30 – 40 minut.
- Podawać na tym samym półmisku, na którym się zapiekały (z foremki jednak przełożyć na talerz).
Jabłecznik.
Składniki:
- 25 dag masła,
- 25 dag cukru,
- 6 jajek,
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny,
- 40 dag mąki,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 torebka proszku do pieczenia,
- 4 łyżki mleka,
- 4 łyżki śmietany,
- 1½ kg jabłek (reneta, antonówka),
- 20 dag konfitury morelowej,
- 12½ cukru rafinowanego,
- rodzynki do przybrania,
Przygotowanie:
- Wpierw masło ukręcić w misce na puszystą masę, dodając cukier.
- Następnie oddzielić białka od żółtek.
- Później dodać do masy żółtka i skórkę cytrynową.
- Wymieszać mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, przesiać je razem i dodawać po trochu do masy razem z mlekiem i śmietaną.
- Białko ubić na sztywną pianę i dodać.
- Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i wyłożyć na nią ciasto.
- Z jabłek usunąć gniazda nasienne, obrać, pokroić na połówki, trochę ponacinać i ułożyć na cieście.
- Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C (z temoobiegiem 180°C).
- Konfiturę morelową przetrzeć przez sito i lekko rozgrzać.
- Posmarować ciepłe ciasto i posypać cukrem lodowym.
- Na koniec przybrać rodzynkami.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]