Dania główneMięso - potrawyObiadPRZEPISY

Sznycel ministerski cielęcy

Sznycel ministerski cielęcy –

Masę mięsną mieloną najczęściej sporządza się z różnymi dodatkami, mówiąc w skrócie rzadko z samego mięsa. Dodatkami takimi może być na przykład  bułka (około ¼ wagi mięsa po namoczeniu), jaja, woda i przyprawy (cebula, pieprz, sól, gałka muszkatołowa i inne).


Składniki:

  • 60 dag cielęciny z kością (łopatka),
  • 5 dag czerstwej bułki,
  • ⅛ l mleka,
  • 2 dag masła,
  • 1 jajko,
  • sól, pieprz,
  • 4 dag tłuszczu do smażenia,
  • 3 dag masła do smażenia,

panierowanie:

  • 3 dag mąki,
  • 1 jajko,
  • 8 dag czerstwej bułki,
  • 2 dag tartej bułki,

Przygotowanie:

  1. Bułkę wpierw namoczyć w mleku, lekko odcisnąć. Mięso opłukać, następnie oddzielić od kości i razem z bułką przepuścić dwa razy przez maszynkę. Dodaj jajo, stopione masło, sól, pieprz, starannie wymieszać (najlepiej ręką, jak ciasto) na gładką, pulchną masę. Mięso podzielić na części, rękami zwilżonymi w wodzie uformować kule, następnie sznycle.
  2. Czerstwą bułkę pokroić na bardzo cienkie kromki a następnie na prostokątne grzaneczki długości 2 cm, szerokości 1 cm.
  3. Grzaneczki zmieszać z tartą bułką. Mięso panierować w mące, rozmąconych jajach i grzaneczkach z tartą bułką. Sznycle powinny być prostokątne, grubości około 1 ½ cm. Panierowanie przycisnąć ręką. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na rumiano. Pod koniec dodać masło i dosmażyć na brzegu płyty.
  4. Po usmażeniu sznycel ministerski zaraz podawać ułożone na długim półmisku z ziemniakami purée, frytkami, jarzynami, surówką z warzyw.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x