Sznycel ministerski cielęcy
Sznycel ministerski cielęcy –
Masę mięsną mieloną najczęściej sporządza się z różnymi dodatkami, mówiąc w skrócie rzadko z samego mięsa. Dodatkami takimi może być na przykład bułka (około ¼ wagi mięsa po namoczeniu), jaja, woda i przyprawy (cebula, pieprz, sól, gałka muszkatołowa i inne).
Składniki:
- 60 dag cielęciny z kością (łopatka),
- 5 dag czerstwej bułki,
- ⅛ l mleka,
- 2 dag masła,
- 1 jajko,
- sól, pieprz,
- 4 dag tłuszczu do smażenia,
- 3 dag masła do smażenia,
panierowanie:
- 3 dag mąki,
- 1 jajko,
- 8 dag czerstwej bułki,
- 2 dag tartej bułki,
Przygotowanie:
- Bułkę wpierw namoczyć w mleku, lekko odcisnąć. Mięso opłukać, następnie oddzielić od kości i razem z bułką przepuścić dwa razy przez maszynkę. Dodaj jajo, stopione masło, sól, pieprz, starannie wymieszać (najlepiej ręką, jak ciasto) na gładką, pulchną masę. Mięso podzielić na części, rękami zwilżonymi w wodzie uformować kule, następnie sznycle.
- Czerstwą bułkę pokroić na bardzo cienkie kromki a następnie na prostokątne grzaneczki długości 2 cm, szerokości 1 cm.
- Grzaneczki zmieszać z tartą bułką. Mięso panierować w mące, rozmąconych jajach i grzaneczkach z tartą bułką. Sznycle powinny być prostokątne, grubości około 1 ½ cm. Panierowanie przycisnąć ręką. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na rumiano. Pod koniec dodać masło i dosmażyć na brzegu płyty.
- Po usmażeniu sznycel ministerski zaraz podawać ułożone na długim półmisku z ziemniakami purée, frytkami, jarzynami, surówką z warzyw.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]