Ciasto potrawyPRZEPISYWypiekaneWyroby cukiernicze

Tort czekoladowy z masą prowancką

Tort Czekoladowy Z masą Prowancką


Składniki:

  • 8 jaj,
  • 25 dag cukru-pudru,
  • 15 dag zmielonych migdałów z łupinką,
  • 10 dag tartej czekolady,
  • wanilia,
  • 6 dag tartych, siekanych biszkoptów,
  • 2 dag tłuszczu do smarowania formy,
  • 2 dag tartej bułki do formy,

masa prowancka:

  • 3 jaja,
  • 20 dag cukru,
  • 25 dag masła,
  • 10 dag migdałów,
  • ½ kieliszka likieru maraschino lub rumu,

Przygotowanie:

  1. Przygotować formę tortową.
  2. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę.
  3. Z białek ubić pianę, wyłożyć warstwami na żółtka.
  4. Pianę i resztę składników ciasta lekko wymieszać, wyłożyć do tortownicy.
  5. Piec w średnio nagrzanym piekarniku przez około 40 minut.
  1. Przyrządzić masę prowancką:
    1. jaja z cukrem ubić na parze na pulchną masę.
    2. Zdjąć z pary, ubijać na stole, aż do zupełnego ostudzania.
    3. Połączyć ze spienionym masłem,
    4. dodać zrumienione, mielone migdały,
    5. przyprawić do smaku rumem lub likierem maraschino.

Tort czekoladowy z masą prowancką składa się z trzech warstw ciasta, przełożonych masą i oblany lukrem czekoladowym.


Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x