Tort czekoladowy z masą prowancką
Tort Czekoladowy Z masą Prowancką
Składniki:
- 8 jaj,
- 25 dag cukru-pudru,
- 15 dag zmielonych migdałów z łupinką,
- 10 dag tartej czekolady,
- wanilia,
- 6 dag tartych, siekanych biszkoptów,
- 2 dag tłuszczu do smarowania formy,
- 2 dag tartej bułki do formy,
masa prowancka:
- 3 jaja,
- 20 dag cukru,
- 25 dag masła,
- 10 dag migdałów,
- ½ kieliszka likieru maraschino lub rumu,
Przygotowanie:
- Przygotować formę tortową.
- Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę.
- Z białek ubić pianę, wyłożyć warstwami na żółtka.
- Pianę i resztę składników ciasta lekko wymieszać, wyłożyć do tortownicy.
- Piec w średnio nagrzanym piekarniku przez około 40 minut.
- Przyrządzić masę prowancką:
- jaja z cukrem ubić na parze na pulchną masę.
- Zdjąć z pary, ubijać na stole, aż do zupełnego ostudzania.
- Połączyć ze spienionym masłem,
- dodać zrumienione, mielone migdały,
- przyprawić do smaku rumem lub likierem maraschino.
Tort czekoladowy z masą prowancką składa się z trzech warstw ciasta, przełożonych masą i oblany lukrem czekoladowym.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]