Tort kruchy z masą orzechową i pomarańczową
Tort kruchy z masą orzechową i pomarańczową
Składniki:
ciasto:
- 30 dag mąki krupczatki,
- 20 dag masła,
- 10 dag cukru pudru,
- 3 gotowane żółtka,
masa orzechowa:
- ¼ kg orzechów włoskich,
- ¼ kg cukru pudru,
- ⅛ l śmietanki,
- wanilia,
masa pomarańczowa:
- 2 cytryny,
- ½ kg pomarańczy,
- ½ kg cukru (grubego kryształu),
- ⅛ l wody,
- ½ łyżki octu 6%,
- 1 cytryna lub kwasek cytrynowy,
Tort kruchy z masą orzechową – przygotowanie:
- Przyrządzić kruche ciasto według przepisu „Kruche ciastka polskie”, upiec w tortownicy cztery równe krążki, ostudzić.
- Przyrządzić masę pomarańczową II bez migdałów.
- Przyrządzić masę orzechową.
- Upieczone, zimne placki przekładać na przemian masą orzechową i pomarańczową.
- Z wierzchu krążki lekko przycisnąć, boki wyrównać nożem.
- Przyrządzić lukier pomadkowy, cytrynowy, tort polukrować, ozdobić paskami smażonej skórki pomarańczowej, układając w geometryczne wzory.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]