PRZEPISYŚwiąteczne i karnawałoweWypiekaneWyroby cukiernicze

Tort kruchy z masą orzechową i pomarańczową

Tort kruchy z masą orzechową i pomarańczową


Składniki:

ciasto:

  • 30 dag mąki krupczatki,
  • 20 dag masła,
  • 10 dag cukru pudru,
  • 3 gotowane żółtka,

masa orzechowa:

  • ¼ kg orzechów włoskich,
  • ¼ kg cukru pudru,
  • ⅛ l śmietanki,
  • wanilia,

masa pomarańczowa:

  • 2 cytryny,
  • ½ kg pomarańczy,
  • ½ kg cukru (grubego kryształu),
  • ⅛ l wody,
  • ½ łyżki octu 6%,
  • 1 cytryna lub kwasek cytrynowy,

Tort kruchy z masą orzechową – przygotowanie:

  1. Przyrządzić kruche ciasto według przepisu „Kruche ciastka polskie”, upiec w tortownicy cztery równe krążki, ostudzić.
  2. Przy­rządzić masę pomarańczową II bez migdałów.
  3. Przyrządzić masę orzechową.
  4. Upieczone, zimne placki przekładać na przemian masą orzechową i pomarańczową.
  5. Z wierzchu krążki lekko przycisnąć, boki wyrównać nożem.
  6. Przyrządzić lukier pomadkowy, cytrynowy, tort polukrować, ozdobić paskami smażonej skórki pomarańczowej, układając w geometryczne wzory.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x