Tort migdałowy z masą czekoladową
Tort migdałowy z masą czekoladową.
Tort jest wyrobem składającym się w zasadzie z trzech, a często nawet większej liczby “półfabrykatów”. W skład jego wchodzi bowiem podstawa z ciasta (jednego z dwóch – trzech rodzajów), masa lub krem, często przetwory owocowe, ponadto lukier lub polewa i w końcu różnorodne elementy dekoracyjne. Tortów nie robi się na co dzień, są wyrobami typowo okazjonalnymi. Dlatego warto je przygotowywać “etapowo”, piekąc w przeddzień ciasto, czyli tzw. blaty tortowe, pozostałe czynności wykonując następnego dnia.
Składniki:
- 8 jaj,
- ½ łyżki octu (6%),
- 25 dag cukru-pudru,
- 25 dag migdałów,
- 4 dag mąki ziemniaczanej,
- 2 dag masła do formy,
- 2 dag tartej bułki,
masa czekoladowa:
- 25 dag masła,
- 20 dag cukru,
- 3 jaja,
- 10 dag czekolady lub 5 dag kakao,
- wanilia, rum,
Przygotowanie:
- Tortownicę posmarować masłem, wysypać tartą bułką.
- Migdały sparzyć, obrać z łupinek i przepuścić przez maszynkę.
- Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać ocet.
- Ubić pianę, wyłożyć na żółtka, lekko wymieszać, przesypując migdałami i mąką ziemniaczaną.
- Wyłożyć do przygotowanej tortownicy.
- Upiec w średnio gorącym piekarniku, ostudzić.
- Przyrządzić masę (Masa czekoladowa).
- Placek przekroić ostrym nożem, przełożyć masą używając ⅔ całej ilości.
- Resztą masy pokryć wierzch i boki tortu, smarując równo nożem.
- Przybrać tort migdałowy z masą czekoladową obranymi i cienko pokrojonymi w kształcie kwiatków – „rumianków” – migdałami, boki obsypać zrumienionymi, pokruszonymi biszkoptami.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]