Wołowina peklowana gotowana
Wołowina peklowana gotowana
jest bowiem potrawą dietetyczną, zawierającą niewiele tłuszczu. Aby była jeszcze smaczniejsza, można ją przed gotowaniem zapeklować.
Składniki:
- 80 dag wołowiny z kością (krzyżowa),
- 25 dag włoszczyzny,
- 1 łyżeczka siekanej zielonej pietruszki,
Zalewa – (patrz ozór peklowany gotowany).
Przygotowanie:
- Mięso opłukać, wpierw obrać z powięzi, usunąć kości (w mostku przerąbać kostki żeber) i zapeklować według przepisu «Ozór wołowy peklowany gotowany».
- Następnie mięso peklować dwa tygodnie.
- Później wyjąć z zalewy, opłukać, zalać wrzącą wodą i gotować do miękkości.
- Na dogotowaniu włożyć oczyszczone warzywa, dogotować razem.
- Mięso wyjąć z wywaru i pokroić w poprzek włókien (mostek pokroić na porcje z kością) na cienkie plastry, ułożyć na podłużnym półmisku i skropić kilkoma łyżkami gorącego wywaru, w którym się gotowało.
- Posypać zieleniną.
- Wołowina peklowana gotowana jet gotowa.
- Podawać z grochem purée i chrzanem z octem.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]