Zacierka z grzybami i z cebulą
Zacierka z grzybami i z cebulą
• PRZYGOTUJ ZACIERKĘ • STOP • UGOTUJ GRZYBY • STOP • UGOTUJ I POSIEKAJ SŁONINĘ • STOP • POŁĄCZ SKŁADNIKI…• STOP •
Składniki:
- 40 dag mąki,
- 2 – 3 jajka,
- 6 – 8 łyżek wody,
- 3 dag grzybów suszonych,
- 10 dag cebuli,
- 5 dag słoniny,
Zacierka z grzybami i z cebulą – Przygotowanie:
- Najpierw mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajka, dodać sól, wodę, zagnieść twarde ciasto, starannie wyrobić.
- Później grzyby opłukać, ugotować, odparować, drobno posiekać.
- Ciasto zetrzeć na tarce o tyle dużych otworach, aby uzyskać zacierkę, lub posiekać na drobne kluski.
- Gotować w osolonej wodzie, raczej pod przykryciem przez około 5 minut.
- Słoninę stopić, następnie skwarki odsunąć na bok.
- Na pozostałym tłuszczu zrumienić później obraną, pokrojoną w drobną kosteczkę, cebulę.
- Skwarki, cebulę, grzyby siekane połączyć razem.
- Zacierkę odcedzić, przelać gorącą wodą, osączyć, wymieszać ze słoniną, cebulą i grzybami.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]