Żeberka wieprzowe duszone w kapuście cukrowej
Żeberka wieprzowe duszone w kapuście cukrowej.
Składniki:
- 40 dag żeberek wieprzowych,
- 1 główka kapusty cukrowej (ok. ½ kg),
- 6 dag tłuszczu,
- 3 dag mąki,
- 5 dag koncentratu pomidorowego,
- 8 dag cebuli,
- sól, pieprz, papryka,
- 1 łyżeczka siekanego koperku,
Przygotowanie:
- Żeberka wpierw podzielić równolegle do kostek na 8 kawałków, nie usuwając z nich kostek.
- Główkę kapusty opłukać, następnie głąb wyciąć u nasady, liście ostrożnie oddzielić (kupując kapustę wybrać główki luźno związane).
- Zagotować wodę, wrzucić liście, obgotować 5 – 10 minut.
- Wyjąć liście łyżką cedzakową na cedzak, osączyć, ostudzić. W każdym liściu pobić tłuczkiem gruby nerw liściowy, nie przecinając liścia.
- Przygotować w ten sposób 16 liści.
- Żeberka osolić, oprószyć pieprzem, potem zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu (3 dag).
- Na pozostałym na patelni tłuszczu usmażyć na jasnozłoty kolor obraną i pokrojoną w krążki cebulę.
- Każdy kawałek żeberka posmarować koncentratem pomidorowym, nałożyć trochę cebuli, zawinąć ciasno w 2 liście kapusty, koniec liścia zagiąć pod spód i ułożyć na dnie płaskiego rondla, dając tylko jedną warstwę.
- Zalać ¼ l wywaru z obgotowania liści. Dusić pod przykryciem do miękkości.
- Wyparowany sos uzupełniać wodą.
- Gdy żeberka są miękkie, podprawić białą zasmażką, sporządzoną z 3 dag tłuszczu i 3 dag mąki.
- Dodać do smaku sól, pieprz, paprykę.
- O ile potrzeba, rozrzedzić wywarem i zagotować.
- Żeberka wieprzowe duszone w kapuście ułożyć na okrągłym, głębokim półmisku, oblać sosem, posypać koperkiem.
- Podawać z ziemniakami.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]