Ziemniaki drążone (kulki kartoflane)
Ziemniaki drążone –
kulki kartoflane – będą doskonałym dodatkiem do naszych mięs, takich jak polędwica po angielsku, rostbef, pieczeń cielęca itp. Mogą wszakże uatrakcyjnić dania z tak pospolitym dodatkiem, jakim są nazbyt często podawane kartofle.
Składniki:
- 1,20 kg ziemniaków,
- 3 dag masła,
- sól,
- 1 łyżka zielonej siekanej pietruszki,
Przygotowanie:
- Duże, okrągłe i równej wielkości ziemniaki wyszorować szczoteczką, opłukać, obrać cienko, starając się, aby powierzchnia ziemniaka była bez skaz i wgłębień.
- Małą okrągłą łyżeczką wydrążyć z kartofli kulki.
- Potem zalać je wrzącą, osoloną wodą.
- Gotować krótko na wolnym ogniu, uważając aby nie popękały.
- Odcedzić, odparować.
- Ziemniaki drążone, polane masłem z zieloną siekaną pietruszką używa się do przybierania półmisków, do mięs podawanych z garniturem z jarzyn, jak polędwica po angielsku, rostbef, pieczeń cielęca itp.
- Odpadki pozostałe z drążenia ziemniaków można zużyć do zupy ziemniaczanej lub innej potrawy.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]