Ziemniaki młode
Ziemniaki młode –
Jakkolwiek sezonowe danie – inaczej: młode ziemniaczki – mają niezaprzeczalny urok nowości. Poza sezonem nie są osiągalne, więc kiedy możesz je kupić, korzystaj z okazji na ten rarytas.
Składniki:
- 0,80 – 1 kg młodych kartofli,
- 4 dag masła,
- sól,
- 1 łyżka siekanego koperku,
Przygotowanie:
- Wpierw ziemniaki bardzo dokładnie opłukać i oskrobać, zalać wrzącą, osoloną wodą, gotować pod przykryciem na silnym ogniu, odcedzić.
- Koper siekany i na koniec masło wymieszać z ziemniakami.
- Wyłożyć na salaterkę.
- Podawać do mięsa, do różnych sosów, do bukietu z jarzyn, do zsiadłego mleka lub jako dodatek do jarzyn.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]