Dania główneMięso - potrawyPRZEPISY

Zrazy cielęce bite duszone z jarzynami

Zrazy cielęce bite duszone z jarzynami


Składniki:

  • 60 dag cielęciny bez kości z frykanda I,
  • 4 dag tłuszczu,
  • 2 dag mąki,
  • 30 dag włoszczyzny,
  • 5 dag cebuli,
  • 1 łyżka siekanego koperku,
  • ⅛ l śmietany,
  • sól,
Przyrządzić według przepisu „Zrazy cielęce bite w sosie naturalnym”.

Przygotowanie:

  1. Zrazy dusić powoli pod przykryciem.
  2. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, pokroić w grube słupki, włożyć do rondla z mięsem, dodać trochę wody i dusić razem.
  3. Wyparowana wodę uzupełniać.
  4. Gdy mięso jest miękkie, oprószyć reszta mąki, osolić do smaku, zagotować, połączyć ze śmietaną.
  5. Wyłożyć na okrągły półmisek, pokryć sosem jarzynowym, posypać po wierzchu siekanym koperkiem.
  6. Zrazy cielęce bite duszone podawać z ziemniakami z wody, kaszą perłową, krakowską, kluskami kładzionymi, makaronem.

Zrazy można przyrządzić również bez śmietany.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x