Zrazy cielęce bite duszone z jarzynami
Zrazy cielęce bite duszone z jarzynami
Składniki:
- 60 dag cielęciny bez kości z frykanda I,
- 4 dag tłuszczu,
- 2 dag mąki,
- 30 dag włoszczyzny,
- 5 dag cebuli,
- 1 łyżka siekanego koperku,
- ⅛ l śmietany,
- sól,
Przyrządzić według przepisu „Zrazy cielęce bite w sosie naturalnym”.
Przygotowanie:
- Zrazy dusić powoli pod przykryciem.
- Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, pokroić w grube słupki, włożyć do rondla z mięsem, dodać trochę wody i dusić razem.
- Wyparowana wodę uzupełniać.
- Gdy mięso jest miękkie, oprószyć reszta mąki, osolić do smaku, zagotować, połączyć ze śmietaną.
- Wyłożyć na okrągły półmisek, pokryć sosem jarzynowym, posypać po wierzchu siekanym koperkiem.
- Zrazy cielęce bite duszone podawać z ziemniakami z wody, kaszą perłową, krakowską, kluskami kładzionymi, makaronem.
Zrazy można przyrządzić również bez śmietany.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]