Zrazy cielęce bite w sosie naturalnym
Zrazy cielęce bite w sosie naturalnym
super smakują przy każdej okazji. Zrazy podawać z ziemniakami, kaszką krakowską, perłową, surówką z warzyw i jarzynami z wody.
Składniki:
- 60 dag cielęciny bez kości z frykanda II, I,
- 4 dag tłuszczu,
- 3 dag mąki,
- 5 dag cebuli,
- sól, pieprz,
[/ mks_one_third]
Przygotowanie:
-
- Mięso opłukać, obrać z powięzi, pokroić w poprzek włókien w skośne plastry.
- Każdy kawałek mięsa pobić tłuczkiem (zwilżonym wodą) i ukształtować, nadając mu kształt okrągły, o grubości 1 cm.
- Oprószyć solą i mąką.
- Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na rumiano.
- Ułożyć w rondlu (odpowiedniej wielkości) w jednej warstwie, wlać tłuszcz ze smażenia, dodać obraną, pokrojoną w krążki usmażoną cebulę.
- Zrazy cielęce podlać wodą i dusić powoli pod przykryciem do miękkości.
- Gdy jest miękkie, odsunąć na bok płyty, oprószyć resztą mąki, przyprawić do smaku solą, pieprzem, zagotować.
- O ile sos jest za gęsty, rozrzedzić go wodą.
- Zrazy cielęce bite w sosie podawać w rondlu, w którym się dusiło, albo na okrągłym półmisku oblane sosem.
[/ mks_two_thirds]
[/ mks_col]
Zrazy podawać z ziemniakami, kaszką krakowską, perłową, surówką z warzyw i jarzynami z wody.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]