Mięso - potrawyPRZEPISYŚwiąteczne i karnawałowe

Zrazy cielęce bite w sosie naturalnym

Zrazy cielęce bite w sosie naturalnym

super smakują przy każdej okazji. Zrazy podawać z ziemniakami, kaszką krakowską, perłową, surówką z warzywjarzynami z wody.



Składniki:

  • 60 dag cielęciny bez kości z frykanda II, I,
  • 4 dag tłuszczu,
  • 3 dag mąki,
  • 5 dag cebuli,
  • sól, pieprz,

[/ mks_one_third]

Przygotowanie:

    1. Mięso opłukać, obrać z powięzi, pokroić w poprzek włókien w skośne plastry.
    2. Każdy kawałek mięsa pobić tłuczkiem (zwilżonym wodą) i ukształtować, nadając mu kształt okrągły, o grubości 1 cm.
    3. Oprószyć solą i mąką.
    4. Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na rumiano.
    5. Ułożyć w rondlu (odpowiedniej wielkości) w jednej warstwie, wlać tłuszcz ze smażenia, dodać obraną, pokrojoną w krążki usmażoną cebulę.
    6. Zrazy cielęce podlać wodą i dusić powoli pod przykryciem do miękkości.
    7. Gdy jest miękkie, odsunąć na bok płyty, oprószyć resztą mąki, przyprawić do smaku solą, pieprzem, zagotować.
    8. O ile sos jest za gęsty, rozrzedzić go wodą.
    9. Zrazy cielęce bite w sosie podawać w rondlu, w którym się dusiło, albo na okrągłym półmisku oblane sosem.

    [/ mks_two_thirds]
    [/ mks_col]


Zrazy podawać z ziemniakami, kaszką krakowską, perłową, surówką z warzyw i jarzynami z wody.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x