Zrazy mielone duszone w sosie śmietankowym
Zrazy mielone duszone w sosie śmietankowym.
Nawiasem mówiąc, kiedy znudzą się kotlety mielone, śmiało należy przygotować pyszne pulpeciki w pachnącym sosie śmietanowym! Oznacza to że coś nowego w Twojej kuchni…
Składniki:
- ½ kg mięsa z kością (z plecówki),
- 4 dag tłuszczu,
- 6 dag czerstwej bułki,
- 5 dag cebuli,
- 2 dag mąki,
- 1 jajko,
- ⅛ l śmietany,
- sól, pieprz,
- 1 łyżeczka siekanej zielonej pietruszki,
Przygotowanie:
- Bułkę namoczyć w wodzie.
- Mięso opłukać, oddzielić od kości, pokroić na kawałki.
- Cebulę obrać, pokroić w krążki, usmażyć.
- Mięso, cebulę i bułkę lekko odciśniętą z wody wpierw przemielić dwukrotnie maszynką do mięsa.
- Następnie zmieloną masę osolić, dodać pieprz i całe jajko, dokładnie wyrobić ręką.
- Jeżeli masa jest zbyt gęsta, dodać do niej 4–5 łyżek wody.
- Z dokładnie wyrobionej masy wyrobić zwilżonymi rękami 8 zrazów w kształcie wałków o długości ok.7 cm, otoczyć je w mące.
- Rozgrzać tłuszcz i na dość silnym ogniu usmażyć zrazy ze wszystkich stron, po czym przełożyć je do płaskiego rondla.
- Do pozostałego ze smażenia tłuszczu wlać ¼l wywaru z zupy, zagotować.
- Zalać zrazy i później przez 20 minut dusić je pod przykryciem na małym ogniu, tak aby się nie przypaliły.
- Uduszone zrazy podprawić mąką, później osolić, zagotować.
- Następnie sos, jeżeli potrzeba – rozrzedzić wywarem..
- Na koniec zrazy mielone duszone połączyć ze śmietaną.
Podawać w tym samym rondlu lub na półmisku posypane zieloną pietruszką z utłuczonymi ziemniakami albo kaszą gryczaną, perłową lub jęczmienną i surówką z warzyw.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]