Zupa grochowa, zupa fasolowa
Zupa grochowa
Składniki:
- 5 dag cebuli,
- 2 dag tłuszczu,
- 2 dag mąki,
- sól, majeranek,
- 1 – 2 ząbki czosnku,
- 30 – 40 dag grochu,
- ¼ kg włoszczyzny,
- 15 dag boczku wędzonego lub też kości wieprzowych,
- 1 ½ l wody,
Przygotowanie:
- Groch przebrać, opłukać, najpierw namoczyć na kilkanaście godzin w zimnej przegotowanej wodzie.
- Ugotować go później w tej samej wodzie (Sposób 2-gi), gdy jest miękki – osolić.
- Następnie ugotować wywar z boczku i warzyw.
- Groch przetrzeć przez sito, następnie przelewając odcedzonym wywarem.
- Cebulę obrać, pokroić, usmażyć na jasnozłoty kolor, dodać zrumienioną mąkę.
- Zasmażkę rozprowadzić zimną wodą na jednolitą rzadką masę.
- Połączyć z zupą, zagotować.
- Przyprawić do smaku czosnkiem roztartym z solą i majerankiem.
- W końcu włożyć boczek pokrojony w kostkę.
- Podawać z kluseczkami, grzankami z bułki, chleba, pęczakiem ugotowanym na sypko.
- Zupa grochowa może być przyrządzana na wywarze z warzyw.
Zupa fasolowa
Składniki:
- 20 – 30 dag fasoli,
- 2 dag włoszczyzny,
- 20 dkg kości,
- 1½ l l wody,
- 5 dag cebuli,
- 3 dag tłuszczu,
- 2 dag mąki,
- majeranek, sól, ząbek czosnku,
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]