ObiadPRZEPISYZupy

Zupa grochowa, zupa fasolowa

Zupa grochowa


Składniki:

  • 5 dag cebuli,
  • 2 dag tłuszczu,
  • 2 dag mąki,
  • sól, majeranek,
  • 1 – 2 ząbki czosnku,
  • 30 – 40 dag grochu,
  • ¼ kg włoszczyzny,
  • 15 dag boczku wędzonego lub też kości wieprzowych,
  • 1 ½ l wody,

Przygotowanie:

  1. Groch przebrać, opłukać, najpierw namoczyć na kilkanaście godzin w zimnej przegotowanej wodzie.
  2. Ugotować go później w tej samej wodzie (Sposób 2-gi), gdy jest miękki – osolić.
  3. Następnie ugotować wywar z boczku i warzyw.
  4. Groch przetrzeć przez sito, następnie przelewając odcedzonym wywarem.
  5. Cebulę obrać, pokroić, usmażyć na jasnozłoty kolor, dodać zrumienioną mąkę.
  6. Zasmażkę rozprowadzić zimną wodą na jednolitą rzadką masę.
  7. Połączyć z zupą, zagotować.
  8. Przyprawić do smaku czosnkiem roztartym z solą i majerankiem.
  9. W końcu włożyć boczek pokrojony w kostkę.
  10. Podawać z kluseczkami, grzankami z bułki, chleba, pęczakiem ugotowanym na sypko.
  11. Zupa grochowa może być przyrządzana na  wywarze z warzyw.

Zupa fasolowa


Składniki:

  • 20 – 30 dag fasoli,
  • 2 dag włoszczyzny,
  • 20 dkg kości,
  • 1½ l l wody,
  • 5 dag cebuli,
  • 3 dag tłuszczu,
  • 2 dag mąki,
  • majeranek, sól, ząbek czosnku,

Przygotowanie:

  1. Przyrządzić jak zupę grochową.
  2. Zupę fasolową można przyrządzić nie przecieraną.

zupa-fasolowa


0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x